Send by email

Op 26 maart kregen Chinese ondernemers uit o.a. Wuhan, Chengdu, Peking, Hebei, Guangzhou en Shanghai  een inleiding in afval- & materialenbeleid vanuit een Vlaams, Europees en globaal perspectief. De delegatie van Chinese ondernemers is in België op uitnodiging van Juxing, die het China Belgian Technology Center in Louvain-la-Neuve leidt. Aangezien natuurlijke rijkdommen steeds zeldzamer worden in Europa mag het niet verbazen dat dit deel van de wereld uitmunt in hoogwaardige recyclage van 'afval' voor industriële oplossingen ‘from trash to cash’.

Op de prachtige panoramische verdieping van het provinciehuis van Antwerpen organiseerden de provincie Antwerpen en FCA een sessie rond afval- en materialenbeleid in Vlaanderen en Europa.

 

De presentaties werden verzorgd door:

* OVAM – de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. In deze presentatie werd gewezen op twee belangrijke verschuivingen in Vlaanderen: weg van een maatschappij die afval stort en verbrandt naar één die zich richt op duurzame recyclage en zo het milieu in al zijn aspecten beschermt, en van een afvalbeleid naar een materialenbeleid.

* VITO – de internationaal georiënteerde, onafhankelijke onderzoeks- en technologieorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling, die oplossingen creëert voor de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd. VITO draagt niet alleen bij tot baanbrekende innovaties in de laser-, plasma- en poederverwerkingstechnologie en zorgt er zo voor dat CO2 en slakken gebruikt kunnen worden als grondstoffen voor de productie van bouwmaterialen (carbonatatie). Ook coördineert VITO het European Topic Centre op het gebied van afval- & materialenbeleid voor een groene economie, en levert de COO ad interim voor het pas opgerichte EU KIC Raw materials, een initiatief van het European Institute of Innovation and Technology.

* ISWA2015 – de delegatie werd uitgenodigd op de conferentie van de International Solid Waste Association die in september in Antwerpen, België wordt gehouden.

Anne Vandeputte (OVAM) stelt het Vlaamse afval- & materialenbeleid voor. De overgang naar een circulaire economie werd samengevat als “From trash to cash” (Van afval naar geld).

www.ovam.be

Dirk Nelen (VITO) stelt de laser-, plasma- en poederverwerkingstechnologie van VITO voor en een aantal nieuwe bedrijfsontwikkelingen rond carbonatatie.

www.vito.be

In september 2015 vindt de conferentie van de International Solid Waste Association plaats in Antwerpen

www.iswa2015.org

 

De delegatie kreeg vooraf een rondleiding bij de Hooge Maey- en Amoras-projecten in de Antwerpse haven. Het Hooge Maey- project is een perfect voorbeeld van een duurzame exploitatie van een stortplaats met zo weinig mogelijk risico voor het milieu. Het Amoras-project toont de valorisatie van slib tot nieuwe bouwmaterialen.