Send by email

Op het Gala Award event in Antwerpen in november 2015 ontving Agfa Graphics de Belgische Supply Chain Award 2015. Het winnende project over “duurzaamheid door recycling via samenwerkende aanvoerketen” werd uit zes genomineerden gekozen. Het project is opvallend vanwege het grote aantal gebieden en partners in de aanvoerketen die betrokken waren. Daarnaast omvat het concept recycling van aluminium en een financieel gezond en milieuvriendelijk innovatief zakelijk model op basis van een gesloten kringloop, waarin Agfa Graphics de alu-platen niet verkoopt, maar eigenaar ervan blijft.

De Agfa-Gevaert Group is een van de meest vooraanstaande bedrijven wereldwijd op het gebied van beeldvormings- en informatietechnologie. Agfa ontwikkelt, produceert en verkoopt analoge en digitale systemen voor de drukkerijsector (Agfa Graphics), de zorgsector (Agfa Healthcare) en voor specifieke industriële toepassingen (Agfa Materials). Het hoofdkantoor van Agfa staat in Mortsel. Het bedrijf is gevestigd in 40 landen en heeft vertegenwoordigers in nog eens 100 landen overal ter wereld. De Agfa-Gevaert Group behaalde in 2014 een omzet van 2.620 miljoen euro.

Agfa Graphics biedt geïntegreerde prepress-oplossingen aan de commerciële drukkerijsector, de krantendrukkerij- en publicatiesector en de borden- en display-, decoratie- en industriële inkjet-druksector. Deze oplossingen omvatten gebruiksmaterialen, hardware, software en diensten voor productie-workflow, project- en procesmanagement, cloud-software en beeldverwerking.

Agfa Graphics is een wereldleider met zijn computer-to-film, computer-to-plate, digitale drukproeven en beveiligingsoplossingen voor commerciële en verpakkingsdrukkerijen.

Voor krantenmarkten is Agfa Graphics een toonaangevende leverancier van automatisering voor gedrukte en mobile publishing-workflows.

Agfa Graphics heeft ook een prominente positie verworven in de nieuwe segmenten voor industriële inkjet. Het biedt een breed scala aan inkjet-persen en een compleet assortiment hoogwaardige inkten.

De omzet van Agfa Graphics bedroeg in 2014 1.355 miljoen euro.

In november 2015 ontving Agfa Graphics de Belgische "Supply Chain Award 2015". Het winnende project over “duurzaamheid door recycling via samenwerkende aanvoerketen” werd uit zes genomineerden gekozen. De jaarlijkse Award wordt georganiseerd door de Belgische Vereniging voor Inkoop en Bedrijfslogistiek en PICS Belgium, de Belgische vereniging voor geïntegreerde aanvoerketens.

Het winnende project van Agfa Graphics heeft betrekking op de aanvoer van aluminium drukplaten, als essentiële gebruiksartikelen voor de offset-drukkerijsector. Agfa Graphics is wereldwijd een toonaangevende leverancier van zulke platen, die voor meer dan 60% van de omzet zorgen.

Met het project presenteerden Agfa Graphics en een aantal partners in de aanvoerketen voor drukplaten een duurzame gesloten-kringloopoplossing voor hun grootverbruikklanten waarbij hoogwaardig aluminium zonder waardeverlies kan worden hergebruikt.

Een evaluatie van de CO2-voetafdruk voor drukplaten toonde voor het eerst aan dat de impact van de levenscyclus van platen op het milieu sterk afhangt van de productie van het aluminium zelf. De studie toonde aan dat met de huidige recycling-technologieën het gebruik van gerecycleerde drukplaten in het productieproces van de platen mogelijk is. Dit verlaagt de totale CO2-voetafdruk met 70%, als het aluminium voorzichtig naar de fabrikant wordt geretourneerd na gebruik op de drukpersen. Hierdoor is het opzetten van een aanvoerketen waarin men samenwerkt cruciaal. Tijdens dit gehele proces blijft Agfa Graphics eigenaar van de alu-platen.

De gesloten-kringloopbenadering garandeert dat het aluminium niet oncontroleerbaar wordt gedowncycled, maar zijn intrinsieke waarde zoveel mogelijk behoudt. Agfa Graphics heeft in zijn rol als leverancier en voortdurende eigenaar van de platen een innovatief nieuw bedrijfs- en eigendomsmodel geïmplementeerd dat maximale verantwoordelijkheid voor kwaliteit en milieu-impact mogelijk maakt. Daarnaast worden Agfa Graphics en alle partners in de waardeketen minder afhankelijk van de dagelijkse grondstoffenmarkten waarop aluminium wordt verhandeld.


Spiralen hoogwaardig aluminium wachten bij de productielocatie van Agfa op behandeling en coating

Vrachtwagens met aluminium drukplaten verlaten de Agfa-fabriek op weg naar grootverbruik-drukkerijen


Het project past goed bij de doelstellingen van de Europese Commissie om de Europese economische activiteiten in een circulaire economie om te zetten. Het systeem wordt internationaal uitgerold in de markt met drukkerijen die het juiste volume aluminium hebben, alsook de mogelijkheid om deel te nemen aan zo’n gesloten-kringloopbenadering.

Als winnaar kan Agfa Graphics nu deelnemen aan de European Award for Logistics Excellence, georganiseerd door de ELA (European Logistics Association). Deze Europese wedstrijd is een ‘champions league’ die alleen toegankelijk is voor winnaars van nationale prijzen van verenigingen die aangesloten zijn bij de ELA.

Naast de awards is het eindresultaat een proces dat zowel financieel als milieutechnisch duurzaam is voor alle betrokken partijen, waaronder aluminiumleveranciers, logistieke partners, drukkerijen en Agfa Graphics als aandrager van de oplossing.

Naast dit op de circulaire economie gerichte project vermindert Agfa Graphics al jaren zijn afval en de behoefte aan chemicaliën in zijn dagelijkse product- en procesontwikkelingen, en bewaakt het de effecten via product life cycle analysis (LCA).

Klik hier voor meer informatie


CONTACT:

Marc Verhaegen
CO Strategic Projects Manager
Agfa Graphics

T. +32 3 444 90 62
E. Marc.Verhaegen@agfa.com
W. www.agfagraphics.com