Send by email

Lokaal resistente, eiwitrijke en snelgroeiende vis kweken en daarbij slechts een fractie water, energie en visvoer verbruiken in vergelijking met klassieke aquacultuur. Leuker kan cleantech in de voedingssector niet worden!  De Leuvense spin-off Aqua4C wil jaarlijks zo’n 200 ton vis produceren, en dit in samenwerking met Tomato Masters in de glastuinbouwzone Stokstorm te Deinze.

Plaats eens 27 bassins voor de kweek en groei van vis naast glastuinbouwserres. Vul de bassins met het van de serredaken opgevangen regenwater. Hergebruik het water van de vissen na geavanceerde filtering (trommelzeven, 2-staps biologische filtratie) en nabehandeling met UV-sterilisatie. Besproei met het afgezonderde afvalwater de ernaast liggende tomatenserres. Gebruik de surplus elektriciteit van de WKK die de tomatenserres (7,5 MW) produceert voor de pompen, beluchters, verlichting en andere elektrische apparatuur. Gebruik de surplus warmte voor het in stand houden van een temperatuur van de visbassins op 27° Celsius. Zorg bovendien dat dit systeem continu gemonitord en gestuurd wordt, en hou zuurstof in en temperatuur van het water nauwgezet in de gaten. Stuur automatisch bij wanneer nodig.

Ziehier het recept voor gesloten kringlopen van energie en water die voor Aqua4C een belangrijk uitgangspunt vormden.

Omegabaars is een resistente en snelgroeiende vissoort, die weinig vismeel of –olie nodig heeft en al na 7 maanden slachtklaar is (750 gram). Anderhalve kilogram voeding volstaat om één kilogram eetbare vis voort te brengen. Bij zalm is dat twee à drie kilogram per kilogram eetbare vis.

Op deze wijze gaven Aqua4C en Tomato Masters invulling aan een deel van de 30 hectare die op de glastuinbouwzone Stokstorm te Deinze bestemd zijn voor glastuinbouw, en de 2 hectares die bestemd zijn voor complementaire activiteiten.

Aqua4C is een aquacultuurbedrijf dat ontstond uit het Phd. Research Project van Stijn Van Hoestenberghe op de biosystems departement van K.U. Leuven. Het bedrijf plant tegen het einde van 2015 de eerste omegabaarsen te kunnen leveren aan horeca en viswinkels, en eventueel ook aan de vismijn. Later komen misschien supermarkten aan de beurt.

Tomato Masters werd in 2012 opgericht door de familie Vlaemynck. Het oorspronkelijk bedrijf had geen uitbreidingsmogelijkheden meer. Dankzij de bestemming van Storkstorm als glastuinbouwzone kon het 11 hectare grond met serres bebouwen, waarin jaarlijks zo’n 6.500 ton trostomaten worden geteeld. Meer dan de helft is bestemd voor de export naar Duitsland, Frankrijk en Nederland. Het bedrijf telt een 50-tal mensen (deels vast en deels seizoensarbeid), en realiseert een omzet van 4 miljoen euro per jaar.

Stijn Van Hoestenberghe
Managing Director
Aqua4C
stijn@aqua4c.com
http://omegabaars.be/