Send by email

Verkeer monitoren en sturen

Inzicht in de verkeerssituatie is cruciaal. Wegbeheerders en logistieke processen organiseren hun processen erop. Individuele reizigers willen geïnformeerd op weg en gebruiken daarvoor media, smartphones of navigatie toestellen.

Be-Mobile geeft het nodige inzicht door op accurate manier het verkeer te monitoren en deze informatie via applicaties op maat te ontsluiten in diverse beslissingsprocessen.

Het voertuig als detector

Be-Mobile monitort het verkeer door het voertuig als detector te gebruiken. Geconnecteerde voertuigen sturen real-time postie, tijdstip, snelheid en andere voertuiggevens door. Deze gegevens worden geoogst vanuit een diverse reeks aan voertuigvolgsystemen. Zowel consument toepassingen, professionele voertuigvolgsystemen als populaire smartphone applicaties kunnen daarbij als bron dienen.

Deze gegevens worden in real-time verwerkt door het smartmove platform van Be-Mobile. Dit leidt tot reistijden van anonieme voertuigen over gedeeltes van het wegennetwerk. Naast deze  voertuiggevens kunnen ook wegkant sensoren als input dienen. Zo kunnen tellussen of reistijdmeetsystemen met camera’s input leveren die meegenomen wordt in het smartmove platform.

Deze verschillende bronnen van  verkeersdata worden daarna samengebracht en in real-time geaggregeerd om een accuraat mogelijk beeld van de verkeerssituatie te genereren. Reistijden, snelheden, vertragingen en files komen zo beschikbaar.

 

Verkeerssituatie op kaart zoals ook gebruikt  door www.touringmobilis.be

Ook de bestuurder detecteert

Naast detectoren blijven vele  verkeerssituaties  niet meetbaar.  Ongevallen, incidenten, obstakels of snelheidscontroles kunnen enkel via manuele interventie waargenomen worden. Daarom schakelt  Be-Mobile ook de bestuurder in. Een community van bestuurders koppelt via smartphone apps, sms feedback, ons callcenter of via Twitter terug naar onze verkeersredactie. Deze journalistieke data wordt gevalideerd, geïntegreerd met open data van overheden en samengebracht met de eigen meetgegevens. Hieruit komt kwalitatieve verkeersinformatie die voor de media en de navigatiesector uitermate  relevant is. Op deze manier levert Be-Mobile verkeersinformatie in 14 landen.

Monitoring voor verkeersmanagement

Wegbeheerders hebben inzicht nodig in de verkeerssituaties. Dankzij onze technologie zijn ze in staat om een breed inzicht te verkrijgen. Daarbij kunnen we verber bouwen op beschikbare verkeersdetectoren langs de kant van de weg en dit zonder installatiekost en met heel lage onderhoudskosten.

Op basis van deze gegevens kunnen reistijdinformatie op routes in real-time gepubliceerd worden. Hiermee kunnen wegbestuurders geïnformeerd worden en verkeer over verschillende alternatieve routes gestuurd worden. Vooral bij onverwachte situaties (bv ongevallen,...) of uitzonderlijke situaties (bv events, tijdelijke wegenwerken,...) is sturing op routeniveau uitermate relevant en  effectief.

Voor verkeersbewaking, ongevaldetectie en lokalisering van filestaarten is een speciale TX-toepassing ontwikkeld. Hiermee krijgt een verkeersoperator in een oogopslag inzicht in de file evolutie en kan gepast met de nodige verkeersbeheersmaatregelen hierop gereageerd worden. Deze diagrammen worden in realtime geproduceerd en kunnen ook voor offline evaluatie (bv. effectmeting  van incidentmaatregelen,...) gebruikt  worden.

Op basis van de gedetailleerde verkeersmonitoring kunnen ook gepaste advisering en regelalgoritmes voor verkeersmanagement ontworpen worden. Onderstaande figuur geeft inzicht in een filestaart  beveiliging en snelheidsadvisering op basis van deze gegevens.

 

 

TX toepassing : verkeerssituatie en advies op een snelweg

Contact

Dr. Steven  Logghe

Chief Traffic bij BE-Mobile

Tel. +32 9 330 51 80

 

Website: www.be-mobile.eu

Bedrijfsprofiel: