Send by email

Bedrijven kunnen voordeel halen uit de vriendschappelijke relaties tussen Vlaamse en Chinese provincies. Daarover door FCA getipt, kon Biolectric zo alvast gebruik maken van de brug die de Provincies Antwerpen en Shaanxi tijdens hun jarenlange vriendschap bouwden. Maar ook voor nog vele andere FCA-leden zijn er via die weg mogelijkheden voor samenwerking in de nabije toekomst!

Van 14 tot 21 oktober ondernamen Provincie Antwerpen, FCA en Kamp-C een fact finding missie naar de bevriende provincie Shaanxi in China. Het betrof een tegenbezoek aan Chinese organisaties die in de loop van 2017 Antwerpen bezochten om kennis te maken met diverse cleantech thema’s: circulaire economie, waste-to-energy, en duurzaam bouwen. De delegatie uit Antwerpen kon ter plaatse rekenen op de steun van Gouverneur Berx en Ambassadeur Vinck.

Los van het belang dat in China gehecht wordt aan ‘Governor-to-Governor’ en ‘Province-to-Province’ relaties, is het slim om net met een provincie als Shaanxi de banden aan te halen op het vlak van economie en handel. Enkele redenen zijn:

  • Shaanxi is een opkomende economie – in deze centraal gelegen provincie met in het noorden een  semi-woestijngebied werden recent (jaren ’80-90) grote voorraden petroleum, aardgas en mineralen (o.a. soda, magnesium en titanium) ontdekt. De gemeentelijke en provinciale overheden van steden met enkele miljoenen inwoners als Xi’an, Yulin en Baoji, nemen volop de uitdaging aan om deze rijke natuurlijke bronnen zo schoon mogelijk te blijven ontginnen en ecologie aan economie te koppelen.
  • Voor een klein land als België is het verstandig om zich niet enkel op Tier I-cities als Shanghai, Beijing en Shenzhen te richten. Tier II-cities als Xi’an en Tier III-cities als Yulin en Baoji kijken reikhalzend uit naar technologieën, concepten en systemen van zich bescheiden opstellende maar goed onderbouwde bedrijven en organisaties uit onze regio.
  • Door de jarenlange officiële vriendschapsrelatie hebben onze bedrijven een streepje voor.

Mooi bewijs van dit laatste is het tijdens de missie ondertekende contract tussen het Vlaamse Biolectric uit Temse en bedrijven die uitkijken naar valorisatie van dierlijk afval in de varkens- en veesector, daarbij ondersteund door het betrokken overheidsdepartement Landbouw.  

  
Tevreden delegatieleden uit Antwerpen en Shaanxi ter gelegenheid van de ondertekening van het contract tussen Biolectric en het Chinese Shaanxi Heling Agriculture Holding Ltd.

Maar ook in de toekomst mogen nog samenwerkingen tussen bedrijven uit beide provincies verwacht worden. Zo ontmoette de delegatie enkele Chinese bedrijven die interesse vertonen voor agentuur voor Vlaamse technologie, voornamelijk op het vlak van energie (bijvoorbeeld Hengmei New Energy Company).  En op het vlak van duurzaam bouwen zijn kiemen gelegd voor samenwerking rond materiaalinnovaties. In dit verband vallen enkele bedrijven te vermelden die door de delegatie bezocht werden:

  • Construction Industry Base of Shaanxi Construction Group – dit bedrijf maakt prefab betonelementen;
  • Fengxi New City in Xixian New Area – het bedrijf toonde 2 vernieuwende realisaties in  een nieuwe en innovatieve woon- en werkzone: “Hot Dry Rock heating project”, bestaande uit een buizennetwerk op een diepte tot 2.000 meter voor captatie en verspreiding van ondergrondse warmte, en “Sponge City”, wat onder openbare vloeroppervlakte moet zorgen voor een beter waterbeheer, -afvoer maar ook –retentie tijdens overvloedige regen;
  • Great Group Foamed Concrete Thermal Insulation Board Factory – het bedrijf produceert betonnen plafond- en muurpanelen; de delegatie maakte enkele destructieve test showcases mee om parameters als flexibiliteit, doorbuigkracht en sterkte te demonstreren; en
  • Hengmei New Energy Company – dit bedrijf biedt aan als agent op te treden in Shaanxi/China voor energiezuinige producten.


Showcase destructieve testdemonstratie bij the Great Group Foamed Concrete Thermal Insulation Board Factory


Links: Betonconstructies voor grote utiliteitswerken bij Shaanxi Construction Group
Rechts: Detail uit het buizennetwerk van het Hot Dry Rock heating project van Fengxi New City

Om deze en nog meer vermelde kiemen van samenwerking verder tot ontwikkeling te brengen, zal Provincie Antwerpen in samenwerking met andere Vlaamse provincies, FCA,  Kamp-C en VOKA, in 2018 en 2019 op gerichte wijze Chinese bedrijven uitnodigen voor B2B. 

Contact en informatie

Voor meer informatie over de genoemde bedrijven of de plannen voor 2018 en 2019, kan u contact opnemen met FCA.