Send by email

ChemStream: Nano-dispersies, functionele coatings, inkjet inkten

ChemStream, een innovatief chemisch R&D bedrijf en lid van FISCH (Flanders Innovation Hub for Sustainable Chemistry), is gespecialiseerd in het chemisch vertalen van materiaalproblemen, om vervolgens duurzame oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. De toegevoegde waarde van haar activiteiten ligt in de creatieve en innovatieve fase van de product- en/of procesontwikkeling met focus op het ontwerpen en prototyping van hoogperformante nanodispersies en functionele coatings en inkjet inkten voor verschillende toepassingsgebieden.

 

 

UV-Curing Technologie

In de zoektocht naar duurzame industriële processen, neemt de UV-curing technologie (uitharding onder invloed van ultraviolette straling) zienderogen een belangrijkere plaats in bij verschillende coating en printing toepassingen. Het achterliggend fotochemisch proces maakt immers dat het productieproces bij hogere snelheden en met een lager energieverbruik kan worden uitgevoerd, zonder het vrijstellen van VOC’s (Vluchtige Organische Componenten). Door in te spelen op de aard van de chemische componenten (monomeren en fotoinitiatoren) die in de coating- en inktformuleringen gebruikt worden, kan bovendien een ganse waaier van diverse functionaliteiten in de uitgeharde lagen gerealiseerd worden.

De grote verscheidenheid aan substraten waarop de UV-coatings kunnen aangebracht worden en de verscheidenheid in fysische eigenschappen (van rigide tot flexibele lagen), weerspiegelt zich eveneens in de verscheidenheid van de chemische formuleringen die ChemStream klantspecifiek ontworpen heeft. Zelfs moeilijk te becoaten substraten omwille van opensplitsen en hechting, kunnen door een in-line plasmabehandeling met een aangepaste UV-formulering afgewerkt worden.

Behandeling van een laagenergetisch substraat met atmosferisch plasma

BlockDrop: Innovatieve productlijn met water blocking en waterabsorberende eigenschappen.

In 2013 lanceerde ChemStream zijn innovatieve BlockDrop productlijn van waterabsorberende UV-uithardende coatings met waterblocking eigenschappen. Tot op heden wordt nog steeds los SAP-poeder (super absorberende polymeren) gemixt in coating samenstellingen als Plastisol (PVC), wat zorgt voor stofontwikkeling in de productieomgeving en formuleringen die milieu onvriendelijk zijn door het noodzakelijk gebruik van ftalaten. Het unieke BlockDrop concept (patent is ingediend) bestaat erin om een precursor formulering op een substraat met klassieke giettechnologie aan te brengen en in-line uit te harden / polymeriseren tot een superabsorberende hydrogel coating d.m.v. een UV-lichtbron. Door in te spelen op de vernettingsgraad kunnen lagen ontwikkeld worden die tot 500 maal hun gewicht in water kunnen absorberen. Deze UV-coating biedt onder andere mogelijkheden in de telecommunicatie, in de agricultuur en voor hygiënische en medische toepassingen.

Nieuwe generatie bio-based building blocks

ChemStream ijvert naar een totaalconcept. De duurzaamheid van de process workflows kan in specifieke omstandigheden gemaximaliseerd worden door nieuwe, op maat gemaakte, chemische bouwstenen te introduceren in de chemische formuleringen. Daarom werkt ChemStream aan een nieuw grensverleggend productgamma door zowel chemische als biochemische modificaties aan te brengen aan natuurlijke bouwstenen.

Traditionele biologische afvalstromen (zoals de pantsers van insecten en schaaldieren) kunnen dankzij de “witte biotechnologie” omgezet worden tot hoogwaardige chemische bouwstenen. Hierdoor worden het interessante nevenstromen die door de symbiose van enzymatische biokatalyse en “klassieke organische chemie” nieuwe grondstoffen opleveren. Deze bouwstenen combineren de natuurlijke duurzaamheid met chemische inventiviteit.

 

 

 

Model van het chitine deacetylase enzym dat het skelet van o.a. insecten en schaaldieren kan omzetten tot hoogwaardige chemische bouwstenen.

 

 

 

De duurzame bouwstenen kunnen dan in verscheidene materiaalcontexten aangewend worden als (biodegradeerbare) dispergatoren, emulgatoren en inkapsuleerders

Internationalisering

De meeste R&D-projecten worden in Europese context gevoerd, zowel bilateraal als in consortia van KMO’s en kennisinstellingen. ChemStream werkt samen op gebied van het digitaal functionaliseren van textielsubstraten met Zweedse textielfirma’s en is betrokken bij verschillende Europese consortia (o.a. Italië, Duitsland, Bulgarije) voor de ontwikkeling van nieuwe innovatieve coatings en building blocks.

Enkele specifieke producten worden uitgetest in Europese context (plasma verwijderbare coatings voor bescherming van cultureel erfgoed), in China (functionele coating als onderdeel van het Oled (Organische lichtemitterende diode) fabricage proces) en in Sri Lanka (nieuwe textielapplicaties).

 

Frank De Voeght – Managing Director ChemStream: Door hun flexibiliteit en slanke structuren spelen KMO’s een belangrijke rol om het innovatieproces een maximale slaagkans te bieden. Een symbiose tussen aanbieders van verschillende technologieën die hand in hand gaan met nieuw ontwikkelde chemische formuleringen, biedt niet alleen de meest peformante oplossingen aan de eindgebruiker, maar eveneens de mogelijkheid om de concurrentiële positie van de aanbieders te verbeteren.”

 

Info: www.chemstream.be

Bedrijfsprofiel: