Send by email

Tegen de achtergrond van de snelle, wereldwijde overschakeling naar digitalisering doet de keuze voor een thema rond papiere misschien vreemd aan. Toch is de pulp- en papiersector de op drie na grootste verbruiker van energie van alle industrietakken. Hoe zit het met de milieu- en energie-impact? En lopen investeerders warm voor deze sector? We vroegen het aan onze partner Cleantech Group.

Uit een recent onderzoek blijkt dat de gemiddelde kantoormedewerker op jaarbasis 10.000 vellen papier gebruikt. Van dit papier wordt 40% binnen een dag weggegooid en 80 tot 90% binnen een week.

Voor organisaties vormt dit (vaak ongemerkt) een hoge kostenpost en ook van het milieu eist dit een zware tol. Alleen al in de V.S. wordt elk jaar 4 miljoen ton kopieerpapier verbruikt en de gemiddelde Amerikaanse burger verbruikt op jaarbasis het equivalent van een Douglasspar van circa 30 meter.

Het zal dan ook niet verbazen dat er binnen de waardeketen voor drukwerk kansen voor duurzame bedrijfsontwikkeling zijn ontstaan. Denk aan het efficiënt produceren van papier, het terugdringen van papiergebruik en papierrecyclage. Het feit dat investeringen met risicokapitaal in deze sector tot nu toe zeer beperkt zijn gebleven, doet daarbij niets af aan het potentieel voor innovatie. Hierna komen enkele bedrijven in beeld die zich steeds meer bij investeerders in de kijker spelen.

Papierproductie:

  • Soot Tech: Het Zweedse Soot Tech heeft het ‘High Impact Soot System’ ontwikkeld dat recyclage-installaties efficiënter laat presteren. Deze ketels vormen het belangrijkste onderdeel in het pulpproces. Volgens Soot Tech maakt de technologie aanzienlijke verbeteringen in de energie-efficiëntie en de bedrijfstijd van recyclage-installaties mogelijk. Het bedrijf heeft een leninggarantie ontvangen uit het fonds van het Zweeds Energieagentschap om zijn technologie verder te ontwikkelen. Bekijk het bedrijfsprofiel van Soot Tech.
  • Vasasensor: Vasasensor, eveneens uit Zweden, heeft onder de naam PressEyes een gepatenteerde, draadloze sensortechnologie ontwikkeld, die het mogelijk maakt om tijdens het gebruik de drukprofielen van de walsen in papiermachines te meten en te optimaliseren. Die optimalisatie kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Het bedrijf heeft een leninggarantie ontvangen uit het fonds van het Zweeds Energieagentschap en een aanloopsubsidie van Vinnova. Bekijk het bedrijfsprofiel van Vasasensor.

Gebruik en hergebruik van papier:

Er is een vermoeden dat papier op termijn overbodig wordt als gevolg van de wereldwijde verspreiding van digitale technologieën, tablets en e-readers. De statistieken tonen echter aan dat de papierproductie over de afgelopen acht tot tien jaar juist gestaag is gegroeid en inmiddels wereldwijd op circa 400 miljoen ton per jaar staat.

Naast voor de hand liggende maatregelen zoals het tweezijdig bedrukken van een vel papier bestaan er zeker andere mogelijkheden waarmee men thuis en op kantoor het papierverbruik kan verminderen.

Vooral het Britse bedrijf Reduse doet op dat gebied opzien baren. Reduse heeft een lasertechnologie ontwikkeld die inkt uit papier verwijdert. De technologie is verwerkt in een product dat de ‘unprinter’ wordt genoemd. De gebruiker voert het geprinte papier in, waarna het apparaat alle inkt verwijdert en een blanco blad uitvoert. Elk blad kan meerdere keren worden behandeld, voordat het via de gebruikelijke methoden wordt gerecycleerd. Volgens het bedrijf kunnen organisaties hiermee tot 40% besparen op hun papierkosten. Het bedrijf heeft subsidie ontvangen uit het pan-Europese Climate-KIC-programma en is nu op zoek naar meer investeerders.

Papierrecyclage:

Verwerkingsdiensten voor oud papier vormen inmiddels een gevestigde industrie. Zo wordt 72% van alle papier in Europa gerecycleerd via de alom bekende processen. Daarmee is papier het beste gerecycleerde product op het continent. Over de zakelijke reden valt niet te twisten: de papierproductie kost 40% minder energie als er in plaats van nieuwe pulp gerecycleerde pulp wordt gebruikt. Binnen deze gevestigde industrie werken enkele bedrijven aan gedifferentieerde producten en diensten.

Zo biedt innovatief bedrijf New Leaf Paper uit San Francisco printer- en kantoorpapier dat voor 100% uit postconsumer gerecycleerd materiaal wordt vervaardigd. Het bedrijf streeft naar papier van hoge kwaliteit dat “uitstekende hechting van de inkt biedt, met een glad oppervlak dat tactiel en ongestreken aanvoelt”. New Leaf Paper wist in 2009 tijdens een eerste investeringsronde een bedrag ter waarde van 5 miljoen dollar op te halen. Bekijk het bedrijfsprofiel van New Leaf Paper.

Bron: i3connect.com