Send by email

De overgang naar Industry 4.0 wordt niet alleen gekenmerkt door meer gesofisticeerde automatische processen, maar ook door een groter aantal tools, die een deskundige virtuele samenwerking aan projecten mogelijk maken over verschillende industrieën heen. i3 Connect, het online netwerk van de Cleantech Group, leert ons dat er onlangs aanzienlijke investeringen zijn gedaan over de relevante Industry 4.0-sectoren heen, die tot in de honderden miljoenen oplopen. In dit artikel nemen we een aantal voorbeelden van investeringen onder de loep.

Wanneer we onze partner Cleantech Group om een bijdrage voor onze FCA-nieuwsbrief vragen, kijken we altijd reikhalzend uit naar het onderwerp dat ze hebben uitgekozen. Voor deze nieuwsbrief over “Cleantech en Industry 4.0” kiezen zij ervoor zich te richten op twee aspecten van Industry 4.0 die sterk verband houden met het cleantech-thema: tools voor virtuele samenwerking en tools voor data-gedreven automatisering voor de volgende generatie industriële processen.

Om de verschillende aanpakken ter innovatie van de industriële processen te verduidelijken, vindt u hieronder een selectie van de bedrijven die tot de toppers worden gerekend in de sector van de virtuele collaboratieplatformen en de volgende fase van het industriële ‘internet der dingen’ (IoT, Internet of Things).

Virtuele samenwerking

BulldozAIR uit het Franse Lyon is een web- en mobiele applicatie, waarmee teams die in deze sector werkzaam zijn beter kunnen samenwerken met het hoofdkantoor door informatie op een visuele manier uit te wisselen. Bekijk hier het profiel van BulldozAIR.

Librestream, uit Winnipeg in Canada, is een ontwikkelaar van mobiele collaboratieve video-oplossingen voor de energie-, buitendienst-, productie-, en openbare sector. Het bedrijf staat aan de vooravond van een nieuwe groeifase, nadat het recent een slordige $8,2 miljoen aan groeikapitaal kreeg van Emerald Technology Ventures en Business Development Bank of Canada (BDC) Venture Capital. Bekijk hier het profiel van Librestream.

AgWorld, met hoofdkantoor in Windsor, Colorado, verschaft software voor informatiemanagement en cloudsamenwerking aan de agrarische industrie. Hoewel dit niet echt binnen het bereik van dit artikel rond ‘Smart Factory’ Industry 4.0 ligt, is het wel een goed voorbeeld van hoe een gelijkaardig collaboratief model in de agrarische sector wordt gebruikt. Agworld haalde in 2014 $5,5 miljoen groeikapitaal binnen. Bekijk hier het profiel van AgWorld.

De nieuwe generatie industriële IoT:

Bit Stew, uit het Canadese Burnaby, is een leverancier van door software gedefinieerde operationele oplossingen voor het industriële internet. Zij behandelen complexe gegevensintegratie en gegevensanalyse met de belangrijke nieuwe stap dat ze voorspellende automatisering leveren voor toestellen die verbonden zijn met het industriële internet. Ze prijken niet alleen in de lijst van de 2015 Global Cleantech 100 ‘Ones to Watch’, maar hebben tot dusver ook $20,7 miljoen vergaard van investeerders zoals GE Ventures, BDC Venture Capital, Cisco Systems, Yaletown Venture Partners en Silicon Valley Bank. Bekijk hier het profiel van Bit Stew.

Actility, uit Lannion in Frankrijk, is een leverancier van producten en diensten voor machine-to-machine (M2M) en smart grid-applicaties. ThinkPark, het product van Actility, is een end-to-end M2M IoT-dienstverlening die automatisering mogelijk maakt. Tijdens een investeringsronde in juni 2015 vergaarde Actility $25 miljoen van Orange, KPN, Swisscom en nog 4 andere investeerders. Daardoor werden ze tijdens het Cleantech Forum in Lyon met de ‘Fundraising of the Year’-prijs bekroond. Bekijk hier het profiel van Actility. Zie ook het artikel uit de vorige editie van de FCA-nieuwsbrief, dat u hier kunt lezen.

Predix, met hoofdkantoor in San Juan Capistrano, California, is een cloud-gebaseerd platform voor het industriële internet der dingen. Hun gebruik van voorspellende gegevensanalyse gaat verder dan alleen maar een ‘preventief’-onderhoudsmodel naar een ‘just in time’-onderhoudsmodel. Zo zorgen ze ervoor dat het onderhoudsproces wordt geautomatiseerd. Predix is een bedrijf dat veel steun geniet. Zo namen, bijvoorbeeld, GE Ventures en Software AG deel aan hun meest recente financieringsronde 12 maanden geleden, waarbij het bedrijf $4 miljoen vergaarde. Bekijk hier het profiel van Predix.