Send by email

Wij vroegen onze partner Cleantech Group te scannen naar enkele uitdagende concepten en innovaties m.b.t. “Metalen en Cleantech” over de ganse wereld. Vinden zij eenvoudig hun weg naar het geld en investeerders?  Hier is het resultaat … een interessante shortlist met 6 toonaangevende innovaties! Goed gedaan, Borit!

Een van de wereldwijde kernthema’s van Cleantech is materialen. En daarbinnen vormen metalen een van de belangrijkste materiaalsubgroepen; metalen zijn zeer essentieel voor vele aspecten van economische ontwikkeling. De metaalmarkt is onmeetbaar groot en gecompliceerd, en beïnvloedt hoe we industrieën voeden, onze sociale infrastructuur opbouwen en ons over de wereld verplaatsen. En het is daarom geen verrassing dat er ruim voldoende cleantech-innovatie plaatsvindt om te helpen de milieubelasting van de metaalindustrie te reduceren. Dit artikel verdeelt de innovatie in de metaalindustrie in 3 kerngebieden en geeft voorbeelden van 6 toonaangevende innovaties daarin: efficiënt metaalgebruik, hoogwaardige metalen en recycling.

Efficiënt metaalgebruik:

Door de wereldwijde concurrentie en prijsdruk in de metaalindustrie staan producenten onder steeds grotere druk om minder te gebruiken en te verspillen. Bij normale productie wordt circa 20-50% van het ruwe metaal tijdens productie verspild, wat betekent dat er voldoende mogelijkheden zijn om te besparen. Hieronder staan 2 interessante bedrijven die zich richten op het verminderen van metaalverspilling tijdens het productieproces.

  • Tomlogic: Het Zweedse bedrijf Tomlogic heeft een oplossing ontwikkeld op basis van artificiële intelligentie die zowel het snijpad optimaliseert als de plaatsing van objecten die uit metaalplaten worden gesneden, waardoor de materiaalverspilling tot 50% wordt gereduceerd. De optimalisatietechnologie van het bedrijf is geïntegreerd met de metaalsnijmachines van verschillende toonaangevende fabrikanten.
  • MatterFab: MatterFab wordt sinds kort gesteund door GE Ventures en richt zich op de ontwikkeling van de eerste commercieel haalbare industriële 3D-printer voor metaal. Men gelooft dat hun printer de mogelijkheden van traditionele productie kan overtreffen en metaalverspilling tijdens het productieproces kan verminderen.

Hoogwaardigere metalen die minder milieubelastend zijn:

De productie van metalen is een berucht energie-intensief en kostbaar proces. Hieronder staan 2 bedrijven die nieuwe manieren ontwikkelen om metaalproducten te produceren en te vormen:

  • Borit: Borit is gevestigd in de Belgische plaats Geel en heeft een eigen technologie ontwikkeld dat een alternatief is voor het traditionele metaalvormingsproces, waardoor complexere metaalgeometrieën tegen lagere kosten kunnen worden geproduceerd.
  • Metalysis: Metalysis is gevestigd in het Engelse Cambridge en heeft een platform ontwikkeld voor technologieën om metalen en legeringen tegen lage kosten te maken via een milieuvriendelijk elektrochemisch proces, vergeleken met traditionele metaalproductie­methoden.

Recycleren van metalen

Een kernaspect van het schoonmaken van de metaalindustrie is het recycleren van metaalafval. Dit zijn 2 bedrijven met nieuwe technologieën voor het recycleren van metalen:

  • MetallKraft: Het Noorse bedrijf MetallKraft wordt gesteund door Capricorn Venture Partners en biedt oplossingen voor het terugwinnen van snijslib voor PV-wafelproductie. De technologie wint siliciumcarbide uit het slib dat vervuild raakt tijdens het PV-snijproces; de eigenschappen ervan liggen dicht bij die van puur of vers siliciumcarbide.
  • Resteel: Het Nederlandse bedrijf Resteel heeft een technologie ontwikkeld voor de terugwinning van hoogwaardig staal en koper uit afvalmetaal. Het ontving in 2008 steun van ICOS Capital en is in 2014 overgenomen door het Oostenrijkse bedrijf IFE Aufbereitungstechnik, dat machines voor materiaalbewerking maakt.