Send by email

“Groei dankzij Cleantech”, “Sterke ecosystemen bouwen in de regio Antwerpen-Rijn-Roer”, “Supply&Demand-sessie”: drie titels voor hetzelfde evenement. Dat moet toch tegen alle regels van goede organisatie indruisen? FCA realiseerde zich dat elk van de drie groepen bedrijven die het voor ogen heeft (grote corporates in de olie- en chemische industrie, Cleantech-KMO’s, EPC- & Onderhouds-KMO’s) aangetrokken zouden worden door een andere benadering van het evenement, terwijl er één drijfveer is: cleantech.Cleantech zorgt er niet alleen voor dat corporates hun licence-to-operate kunnen behouden, maar ook beter presteren wat betreft energie en hulpbronefficiëntie. En cleantech zorgt ervoor dat KMO’s nieuwe activiteiten kunnen ontwikkelen. Wat men ook doet, het zal óf schoon zijn óf niet. Daarom is FCA de beste partij om zo’n evenement te organiseren!

FCA, de Haven van Antwerpen en 50 deelnemers formuleerden een aantal verwachtingen voor de dag; deze werden allemaal gerealiseerd op basis van de ontvangen evaluaties.

 

EEN – De aanwezige bedrijven dienen nieuwe klanten & leveranciers te vinden. Niet alleen in hun eigen lokale industriële ecosysteem, maar ook in aangrenzende regio’s. In het kader van het FCA 2015-2016 Growth Programme ondersteunt Flanders Investment & Trade (FIT) FCA bij het definiëren van een succesvolle methode voor het zoeken van toenadering tot regio’s zoals Noordrijn-Westfalen (NRW) in Duitsland. De introductie door Ludo Diels van de Universiteit van Antwerpen en VITO benadrukte het belang van samenwerking met NRW om de West-Europese positie binnen de chemie wereldwijd te behouden.

TWEE – De bedrijven zijn bereid om sterke industriële ecosystemen op te bouwen. Men kan zo’n ecosysteem vergelijken met een modern winkelcentrum. De indeling ervan is zorgvuldig ontworpen om het verkeer naar alle winkels te maximaliseren: zowel de grote winkels als de kleine nichewinkels. Ze profiteren wederzijds van elkaars nabijheid. Hetzelfde is van toepassing op grote corporates en KMO’s, omdat ze allemaal ergens actief kunnen zijn in de waardeketen van de ander. Dichtbevolkte ecosystemen kunnen binnenwaartse investeringen aantrekken en veiligstellen, zoals geïllustreerd door de FRX Polymers-casus, die aan het eind van de dag werd gepresenteerd.

DRIE – De beschikbaarheid van slim geld is belangrijk voor duurzame groei. FCA, het Vlaamse Cleantech-platform voor handel & investeringen, onderhoudt via FIT en zijn wereldwijde partners de Cleantech Group en de Global Cleantech Cluster Association (GCCA) de contacten met de internationale gemeenschap van risicokapitaalinvesteerders en bedrijfsinvesteerders. Het 2015-2016 programma van FCA zal echter ook nauwere banden met andere soorten geld dan alleen risicokapitaal voor cleantech opbouwen, zoals bankleningen en staatsgaranties. Samen met de partners verkent FCA wat er nodig is voor de FCA-bedrijven om de eerste stappen te zetten naar bedrijven die familiekapitaal beheren en pensioenfondsen.

VIER – Sterke en duurzame ecosystemen kunnen veel interesse in handel en investeringen in onze regio genereren. Men moet zich wel realiseren met welke uitdagingen het chemische knooppunt Antwerpen wordt geconfronteerd. Maar er kunnen laaghangende vruchten worden geplukt, en de Haven van Antwerpen als ‘enabler’ en katalysator van duurzame groei heeft een plan om lege plekken te identificeren en deze op slimme wijze in te vullen.

VIJF – Procesintensificatie, ‘volume intensified dilution’, kringloopeconomie, biogebaseerde economie, bio-elektrochemie, keramische membranen, gebruik van CO2 in de chemie, etc. zijn veelbelovende duurzame chemieconcepten die oplossingen aandragen voor de chemische industrie om minder afhankelijk te worden van fossiele grondstoffen, of om processen op basis van aardolie duurzamer te maken. Dit zijn enkele van de innovatieve doorbraken vermeld door Ludo Diels (Universiteit van Antwerpen & VITO) in zijn presentatie. De wereld kijkt naar Europa voor dit soort innovaties. Ze kunnen bijdragen aan de heropleving en industriële renaissance die we nodig hebben!

Onderstaande bedrijven hielden presentaties tijdens de Supply&Demand-sessie:
a.c.k. aquaconcept Benelux, AMW Industry, AppliTek, BEP Europe - E-Rational, Blue Planet Hydrogen, CGK Group, De Neef Chemical Processing, Derbigum, Desotec, Eco Treasures, Europem, Induss, InsPyro, Lasercentrum Vlaanderen, Liquisol, Maex Precision Production, Mavom, Millibeter, P-Laser, Phibo Industries, The Sniffers, Waterleau.
Neem contact met ons op als u de presentatie van een van deze bedrijven wilt ontvangen.

Onderstaande grote corporates registreerden zich voor het evenement:
Agfa-Gevaert, BASF Antwerpen, Beaulieu International Group, Derbigum, FRX Polymers, Indaver, Ineos Phenol Belgium, Janssen Pharmaceutica, Lanxess, Metallo-Chimique.

Degene die op het laatste moment moesten afzeggen vanwege onvoorziene omstandigheden (BASF, Metallo-Chimique en Lanxess), moeten de aankondiging van twee vergelijkbare evenementen in de gaten houden: GreenBridge (20 april – hier registreren) en GreenVille - Houthalen (23 april – hier registreren) en het sturen van een vertegenwoordiger inplannen.

KBC Merchant Banking en Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) namen ook deel aan het evenement. Aangezien het FCA 2015-2016 Growth program zich op méér dan alleen risicokapitaal zal richten dat beschikbaar is voor cleantech-investeringen, willen deze organisaties graag het voorgestelde FCA-programma en de deelnemers ervan van nabij volgen.  

 
Interesse in het in dit artikel genoemde FCA 2015-2016 Growth program? Kijk voor meer info HIER of neem contact op met ons.
 

Enkele reacties van de aanwezigen:

  • Guy Verrue, Director External Affairs van Beaulieu International Group: “De Supply & Demand-sessie hielp ons een aantal KMO’s te ontdekken met veel toekomstpotentieel en creëerde ook ideeën voor toepassingen op min of meer aanverwante gebieden.”
  • Jos Couwels, International Sales Manager bij The Sniffers: “Het was een uitstekende mogelijkheid om te netwerken en was goed georganiseerd.”
  • Ludo Diels, Universiteit van Antwerpen & Scientific Manager Sustainable Chemistry bij VITO: “De chemische ARRR-megacluster heeft een slimme specialisatie nodig om zijn uitstekende rol in de wereld te behouden. Deze slimme specialisatie kan gebaseerd zijn op een overstap naar hernieuwbare hulpbronnen (biomassa, CO2), procesintensificatie en het creëren van innovatieve moleculen.”
  • Geert Denutte, CEO van de CGK Group: “Het Cleantech-platform kan ons groene bedrijf laten groeien, dat is zeer duidelijk.”