Send by email

Innovaties in IoT, robotica en de integratie van hernieuwbare energiebronnen hebben een impact op het bedrijfsleven.  In zeehavens verschijnen er reeds duidelijke voorbeelden. Met evenementen in Oostende zoals Smart@Sea en programma's zoals het smartPort-project van Hamburg of de startupwedstrijd PortXL in Rotterdam komen schone technologieën in een stroomversnelling en wordt verwacht dat ze de overgang naar de volgende generatie van “digitale” en “groene” havens mogelijk zullen maken. Hoog tijd om onze internationale partner Cleantech Group te vragen om een gericht overzicht van de opkomende innovaties.

Het onderzoek van Cleantech Group wijst op toenemende investeringen in software voor intelligente logistiek en alternatieve energieoplossingen bij bedrijven zoals Corvus Energy dat geselecteerd is voor de 2017 Global Cleantech 100 en energieoplossingen aanbiedt voor de zeevaartsector. In plaats van zich op deze duidelijke verbeteringen en succesverhalen te concentreren, heeft Cleantech Group ons geholpen om licht te werpen op bedrijven die automatisering en drone-robotica inzetten. Cleantech Group heeft meer bepaald enkele startups in een vroege fase op het gebied van robotica voor de vermindering van verontreiniging en robotica voor havenintelligentie opgespoord. Hier zijn enkele bedrijven om in het oog te houden:

Drones tegen verontreiniging

Het Nederlandse bedrijf RanMarine heeft een volledig autonome nautische drone ontwikkeld om zee-afval van zeehavens en havens op te ruimen.  RanMarine, dat in 2016 is opgericht, lanceerde in september een proefproject met de Haven van Rotterdam waarbij zijn door zonne-energie aangedreven 'Afvalhaaien' worden ingezet om plastic afval, chemische contaminanten en olieresten op te vangen voordat ze in de open zee terechtkomen.  Deze maritieme Wall-E’s, met machine learning en kunstmatige intelligentie aan boord, zijn zelforganiserende cleanbots met als extra voordeel dat ze gegevens over de waterkwaliteit meedelen aan een gecentraliseerde databank.

De in Boston gevestigde startup B.E.A.R Group heeft een gepatenteerde, intelligente robot ontwikkeld om havens en waterwegen te ontdoen van invasieve algen en waterplanten. Deze waterdrone, die ook wel 'The Manatee' wordt genoemd, misschien omwille van zijn eerder vegetarische dieet, helpt niet alleen om een gezonde omgeving te herstellen, maar zet tevens plantaardige stoffen om in synthetische brandstof.

Door meer dan $260k te verzamelen via crowdfunding in januari 2016 na enige furore te maken in de sociale media, heeft het Spaanse Seabin Project een vuilnisbak ontwikkeld die in jachthavens en zeehavens wordt geïnstalleerd om drijvend afval en andere contaminanten te verzamelen. Twee maanden geleden is de Finse Groep Wärtsilä een samenwerking aangegaan met de Spaanse startup om een proefproject te lanceren. In de hoop de oceaanverontreiniging aan de bron aan te pakken, zijn ze van plan om de zeevuilnisbakken in verschillende havens over de hele wereld te installeren. Het product is nu in ontwikkeling en zou later dit jaar geïmplementeerd worden.

Logistiek en inspectie

Een ander innovatiedomein waarin we toenemende investeringen hebben gezien, is het domein van controle- en bewakingsrobotica, met lucht-, water- en onderwatertoepassingen.

De Israëlische startup Airobotics, opgericht in 2014, heeft $28,5 miljoen verzameld in zijn serie A- en B-rondes van investeerders zoals BlueRun Ventures en CRV. Het bedrijf is een ontwikkelaar van geautomatiseerde luchtdrone-oplossingen voor havenbewaking, verkeerscontrole en routine-inspecties. Hoewel er nu veel aanbieders van multifunctionele dronetechnologie zijn, beperkt Airobotics zich tot haventoepassingen en ontwikkelt dienovereenkomstig technologie.

Op soortgelijke wijze vervaardigt het in India gevestigde Planys Technologies op afstand bediende en aanpasbare onderzeese robotica voor veilige structuurinspecties in zeehavens. Als spin-off van de ITT Madras in 2015, verzamelde het in september $260k van business angels en kreeg een subsidie ​​van het Indische ministerie voor micro-, kleine en middelgrote ondernemingen.

Het in 2016 opgerichte AquaSmartXL heeft VR-apparatuur ingebouwd in een op afstand bediende, drijvende drone voor havenintelligentie en inspectiediensten op moeilijk bereikbare locaties.  Na een samenwerking met RoNik Inspectioneering voor een inspectie van een proefsteiger in een van de Vopak Terminals in Rotterdam vorig jaar zijn ze nu in het laatste stadium van hun productontwikkeling en zullen binnenkort hun eerste project aankondigen.