Send by email

Neem nu de farmaceutische industrie. Veel mensen zijn zich waarschijnlijk niet bewust van het feit dat deze sector heel wat grondstoffen nodig heeft, van water tot chemicaliën. Veel van de grote spelers in de industrie behoren echter tot de meest milieubewuste ondernemingen ter wereld en integreren nieuwe technologieën die hen erbij moeten helpen onze natuurlijke rijkdommen beter te beheren. Het i3-platform van de Cleantech Group vermeldt heel wat cleantech-starters met een aanbod dat rechtstreeks gericht is op een meer verantwoord gebruik van grondstoffen in 'big pharma'. De volgende tabel illustreert dit:

 

Informatie op basis van i3

Een voorbeeld is waterzuivering – van zowel proceswater als afvalwater – zoals blijkt uit het aanbod van bedrijven zoals Likuid Nanotek uit Spanje of Sonitec Vortisand uit Canada.

Nog een ander kansrijk gebied draait rond het rechtstreekse gebruik van grondstoffen in de farmaceutische producten zelf, waaronder bioplastics voor verpakkingen, zoals die vervaardigd door Bio-on uit Italië, en coatings voor pillen uit plantaardige bindmiddelen, zoals die geproduceerd door Mirexus uit Canada.

Nog andere voorbeelden zijn afvalbeheer en het recycleren van bijproducten van het farmaceutische productieproces (Paradigm) en het monitoren van procesefficiëntie (Mtell, Picarro). Bij grote industrieën die heel wat grondstoffen nodig hebben, kan innovatieve technologie zorgen voor een beter beheer van de ecologische voetafdruk en lagere kosten – zowel voor fabrikanten als voor consumenten – door de efficiëntie te vergroten. De farmaceutische industrie is daarvan slechts één spannend en niet voor de hand liggend voorbeeld.