Send by email

Een van de opkomende neveneffecten van "big data" vanuit een perspectief van cleantech is dat ze transformerende verbeteringen mogelijk maken in mondiale logistieke en industriële toeleveringsketens. Aangezien elk onderdeel van een toeleveringsketen meetbaar wordt met behulp van goedkopere, kleinere en veelzijdigere sensortechnologie kunnen mondiale industrieën inefficiënt gebruik van grondstoffen voorkomen en de afstand van producten tot de markt verkleinen.

Wanneer ze goed worden gebruikt, hebben ze een positieve impact, niet alleen op het concurrentievermogen van een bedrijf, maar ook op de ecologische voetafdruk van deze markten. Op i3 Connect heeft Cleantech Group tot dusver in 2015 $ 161 miljoen aan risicokapitaalinvesteringen in logistieke bedrijven in de cleantechsector geïdentificeerd. Dit is een toename van 50% ten opzichte van de $ 107 miljoen die in 2014 werd geïdentificeerd.

Zoeken naar technologie en innovaties die een positieve milieu-impact hebben op de industriële toeleveringsketens is een belangrijk thema. In dit artikel stellen we een handvol interessante bedrijven voor die actief zijn in sectoren met echt energie-intensieve toeleveringsketens.

Goederenvervoer over de weg

  • CargoSense: CargoSense is gevestigd in Virginia in de VS en biedt een smart data & microanalytics SaaS-platform aan dat gericht is op toeleveringslogistiek voor de farmaceutische, koudeketen- en gekoelde-opslagindustrie. CargoSense haalde in twee financieringsrondes $ 3,5 miljoen aan zaaikapitaal op in 2015. Bekijk het bedrijfsprofiel van CargoSense.
  • Cargomatic: Cargomatic is gevestigd in Californië en is de ontwikkelaar van een platform dat verladers in contact brengt met truckers met ongebruikte capaciteit om een grotere efficiëntie mogelijk te maken in de sector van het goederenvervoer over de weg. Cargomatic haalde in een serie A financieringsronde in januari $ 8 miljoen op van maar liefst 12 verschillende investeerders. Bekijk het bedrijfsprofiel van Cargomatic.

Goederenvervoer over zee

  • Eyefreight: Eyefreight is gevestigd in Nederland en biedt op web gebaseerde oplossingen aan voor het beheer van vrachtvervoer. Deze oplossingen zorgen voor een efficiënt beheer van de tracering van de goederen, van de facturering en van de screening van de milieu-impact. Eyefreight heeft tot dusver $ 11,8 miljoen aan volstort kapitaal opgehaald. Bekijk het bedrijfsprofiel van Eyefreight.
  • Traxens: Traxens is gevestigd in Frankrijk en ontwikkelt smart technologieën voor transportcontainers. Het biedt de software en hardware van een cargomonitoringplatform voor transportcontainers met de bredere visie van het aanbieden van intelligent vervoer en het integreren van multimodaal vervoer. Traxens heeft in april zijn zaaikapitaalinvesteringsfase afgesloten en $ 1,63 miljoen opgehaald. Bekijk het bedrijfsprofiel van Traxens.

Voeding & landbouw

  • BrightFarms: BrightFarms is gevestigd in New York en ontwerpt, bouwt en exploiteert glastuinbouwbedrijven met hydrocultuur in supermarkten. De technologie van het bedrijf beperkt niet alleen het gebruik van hulpbronnen, maar de ligging in supermarkten doet efficiëntieverliezen in het vervoer teniet. BrightFarms haalde in een serie B financieringsronde in mei $ 13,65 miljoen op, waardoor het totale volstort kapitaal op $ 25,25 miljoen werd gebracht. Bekijk het bedrijfsprofiel van BrightFarms.
  • Purfresh: Purfresh is gevestigd in Californië en verkoopt oplossingen aan de agrarische industrie om veilige, hoogwaardige verse producten aan te bieden over de hele wereld. Zijn eigen software, Intellipur, verschaft een real-time zicht op en controle over de omstandigheden van uw lading die in gekoelde zeecontainers wordt verscheept over de hele wereld, waardoor de houdbaarheid wordt verlengd en de versheid van het verscheepte voedsel wordt gehandhaafd. Purfresh heeft sinds 2005 $ 61,9 miljoen aan kapitaal opgehaald. Bekijk het bedrijfsprofiel van Purfresh.

Kleinhandel

  • Optoro – Optoro is gevestigd in Maryland en biedt asset recovery-oplossingen voor de noodlijdende inventaris van online kleinhandelaars. Het bedrijf biedt diensten voor inventarisbeheer, met inbegrip van opslagactiviteiten en orderverwerking, inspectie en testen, onderzoek en marketing en milieuvriendelijke verwijdering van producten. Optoro haalde in 2015 $ 50 miljoen aan groeikapitaal op. Bekijk het bedrijfsprofiel van Optoro.
  • 3Dhubs – Ontwikkelaar van peer-to-peer 3D-printnetwerken om 3D printers te verbinden met de gewenste gebruikers over de hele wereld. Het heeft momenteel een netwerk van meer dan 24.000 printlocaties, zodat het printergebruik wordt geoptimaliseerd voor de eigenaar en de toegang van meerdere gebruikers mogelijk wordt. Bekijk het bedrijfsprofiel van 3Dhubs.