Send by email

Europese Cleantech-forums, zoals datgene dat april dit jaar in Lyon werd gehouden, trekken heel wat geïnteresseerde Cleantech-belanghebbenden uit de hele wereld aan. Tijdens het forum organiseerde FCA een vergadering met SPRING Singapore, het belangrijkste ontwikkelingsagentschap voor bedrijven in Singapore, dat als missie heeft de groei van de Singaporese bedrijven aan te wakkeren. De Singaporese organisatie is daardoor vergelijkbaar met ons Vlaamse Agentschap voor Innoveren & Ondernemen (AIO). Maar wat levert dit nu op voor de Vlaamse KMO’s?

Er werd een samenwerkingsmodel ontworpen voor Vlaamse bedrijven die beschermde technologieën in handen hebben en willen samenwerken met Singaporese KMO’s.

Vlaamse start-ups en KMO’s uit de Cleantech-sector kunnen een partnerschap aangaan met Singaporese Cleantech-bedrijven als onderdeel van hun strategie om door te breken op de Aziatische Cleantech-markt. Innovatieve Cleantech-oplossingen die nog wat laatste ontwikkelingen of test-bedding in echte omgevingen moeten doorlopen, kunnen samenwerken met een partner in Singapore om een test-bed-project in Singapore uit te voeren. Zo hebben ze ook meteen een eerste referentieklant die hen op weg helpt naar de commercialisering van het product. Door samen te werken met partners zoals FCA, kan het Cleantech-team van SPRING Singapore ‘business matching’ tussen Vlaamse en Singaporese Cleantech-bedrijven helpen vergemakkelijken, om zo samenwerkingen in Singapore en Azië te verkennen. Daarbij worden financiële subsidies verleend om de kosten van test-bedding te helpen financieren.

In een dergelijke samenwerking tussen Singapore en Vlaanderen, zoals hierboven beschreven, worden de subsidies van SPRING Singapore enkel verleend aan Singaporese bedrijven (gedefinieerd als bedrijven waaraan staatsburgers of permanente inwoners van Singapore een aandeel van ten minste 30% hebben). Hoewel de subsidie dus niet rechtstreeks aan een Vlaams bedrijf wordt verleend, kunnen bedrijven uit Singapore financiële ondersteuning krijgen om licenties voor technologieën van buitenlandse bedrijven te helpen financieren. Zo haalt ook het Vlaamse bedrijf dat de eigenaar van deze technologie is er voordeel uit.

Wilt u beter begrijpen wat het waardevoorstel van uw Vlaamse Cleantech-bedrijf is? Laat FCA dan weten dat u interesse heeft en wij verkennen samen met SPRING Singapore uw mogelijkheden. Daarnaast kan ook de technologieattaché voor Azië van Flanders Investment & Trade, die in Singapore zetelt, u verder helpen bij het delen van informatie en opbouwen van nieuwe relaties.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met FCA: +32 3 295 22 72 - info@fca.be.

FCA had een ontmoeting met SPRING Singapore op het Europese Cleantech-forum in Lyon. SPRING Singapore biedt subsidies aan Singaporese bedrijven en ook voor Vlaamse Cleantech-leveranciers zijn er interessante voordelen.