Send by email
Van 15 tot 18 januari 2018 namen 5 Vlaamse cleantech bedrijven een plek in op de VITO/FCA/FIT groepsstand op de WFES beurs in Abu Dhabi. Naast het bezoek van Minister Tommelein en de lancering van VITO Arabia, knoopten heel wat beursbezoekers beloftevolle gesprekken aan met de Vlamingen. Enkele getuigenissen …!
 
Allereerst kondigde VITO de officiële opening van haar dochteronderneming in de Verenigde Arabische Emiraten aan: VITO Arabia Science and Technology Consultancy LLC. Na VITO Midden-Oosten en VITO Azië is dit het derde regionaal bedrijf van VITO.
 
Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder VITO, legt uit: “de Arabische wereld staat, meer nog dan elders, voor de moeilijke taak om over te stappen van fossiele brandstof op duurzame energie. Dit transitieproces biedt echter ook zeer grote opportuniteiten aan net omdat de Golfstaten, meer dan Europa, beschikken over goedkope zonne-energie, en deze overgang kunnen aandrijven vanuit dit gigantisch potentieel.” 
 
Met Walter Buydens aan het hoofd start VITO Arabia met enige voorsprong, dankzij zijn jarenlange ervaring in de Arabische zakenwereld. Walter zet in eerste instantie in op toepassingen van remote sensing, circulaire economie, duurzame bouwmaterialen, optimalisatie van ontziltingsinstallaties en smart cities.
Ook viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie, Bart Tommelein legde de nadruk op de rol die VITO Arabia kan spelen voor de energieomslag. “Ook hier in de Verenigde Arabische Emiraten werkt men volop aan een duurzame energietransitie. Ik zie heel wat mogelijkheden om innovatief samen te werken, bijvoorbeeld rond het opvangen en gebruiken van CO2. Dit is de start van een belangrijke samenwerking.”
 
En last and not least, laten we  onze Vlaamse bedrijven graag aan het woord:
 
Pieter Vangeel, Project Manager bij iLumen: “Voor iLumen was de World Future Energy Summit in Abu Dhabi een unieke opportuniteit om kennis te maken met deze regio. We kregen de unieke kans om deze markt met enorm potentieel reeds in een pril stadium te bespelen. De mensen van VITO, FCA en FIT zorgden voor de perfect ondersteuning. Alles was in de puntjes geregeld waardoor we er als Vlamingen echt bovenuit staken in Abu Dhabi. Chapeau voor heel het team!

Steven De Laet, Managing Director bij InOpSys: “InOpSys nv biedt oplossingen voor de decentrale behandeling van afvalwaters.  We zuiveren afvalwater en recycleren waardevolle componenten. Onze deelname aan WFES samen met FCA heeft een duidelijk beeld gecreëerd van de noden en mogelijkheden in het Midden-Oosten. Tevens heeft het ons een heel aantal interessante leads opgeleverd.”

Tom Huysmans, General Manager bij Liquisol: “Dankzij een uitstekende organisatie van FCA heeft Liquisol de kans gekregen om haar producten op een optimale manier voor te stellen aan de beslissingsnemers op van het vlak van duurzaamheid en ontwikkeling in de golfregio. Onze deelname aan WFES18 was de springplank om in 2018 van start te gaan in de GCC. Als rechtstreeks gevolg van deze beurs zullen we in maart demo dagen organiseren in Riyad en Cairo.”

Johan Baeke, International Business Developer bij Smappee: "Smappee ontwikkelt innovatieve oplossingen voor toekomstgericht energiemanagement. Onze slimme monitors analyseren het verbruik van zonne-energie, gas, water en elektriciteit en regelen het energieverkeer in je huis. Smappee biedt zijn oplossingen in 92 landen wereldwijd. Door onze deelname aan WFES vergaarden we internationale contacten en nieuwe marktkennis van het Midden-Oosten als potentiële groeiregioDeze kennismaking zal onze verdere internationale groei en aanpak bevorderen."


Minister Bart Tommelein bezoekt de VITO Arabia stand op de WFES Beurs in Abu Dhabi.
 
iLumen, Urban Crop Solutions, smappee, Liquisol en InOpSys ontvingen heel wat bezoekers op de VITO/FIT/FCA Groepsstand.
 

Contact

Walter J.R. Buydens
VITO Arabia LLC

CEO
T: UAE +971 56 39 72127
T: OMAN +968 9866 6809
E: walter.buydens@vito.beCarine Van Hove
Flanders Cleantech Association (FCA)
Managing Director
België
T: +32 493 51 42 72
E: carine.vanhove@fca.be