Send by email

De energieafdelingen van de onderzoeksinstituten KU Leuven, VITO en imec, verenigd in het Vlaamse EnergyVille, hebben recent een samenwerkingsakkoord ondertekend met de Beijing DongFeng Locomotive Electrical Factory. Dat is een dochterbedrijf van CNR, de grootste fabrikant van locomotieven en rollend materieel ter wereld. EnergyVille bereikte via de Aziatische tak van VITO een akkoord over het ontwikkelen van nieuwe energiebesparende technologieën voor mijnbouwvrachtwagens.

De Beijing DongFeng Locomotive Electrical Factory (DFLE) koos voor EnergyVille omwille van de uitgebreide ervaring van het Vlaamse centrum inzake de opslag van elektrische energie voor mobiele toepassingen.

EnergyVille zal met DFLE samenwerken om het energiebeheer van hun mijnbouwvrachtwagens voor industrieel gebruik te verbeteren. Deze voertuigen kunnen tot 400 ton wegen en zijn uiterst energie-intensief. Het is echter de bedoeling het brandstofverbruik dankzij de nieuwe systemen drastisch te verminderen.  Als dit proefproject een succes blijkt, zal EnergyVille DFLE helpen bij de bouw van een fabriek voor energie-opslagsystemen en de inzet daarvan voor andere toepassingen, zoals treinen en kranen.

Bert Gysen, COO van EnergyVille: “Onze experts zijn pioniers op het gebied van duurzame energie. Wij zijn erg blij met dit akkoord, dat ons de kans geeft actief bij te dragen tot het gebruik van duurzame energie in China.” 

V.l.n.r.: Fubin Qi, Algemeen Directeur DFLE - Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder van VITO - Bert Gysen, COO EnergyVille