Send by email

Het kan niet anders: aan de samenvloeiing van Rhône en Saône is het voor innovaties en bedrijvigheid goed vertoeven. Dit bleek ook tijdens het 12de EU Cleantech Forum dat van 11 tot 13 april plaatsvond in het Franse Lyon en toepasselijk “La Confluence – de kracht van combineren” als jaarthema koos. The Sniffers, Ikaros Solar, Nimera, fifthplay, Harsonic en Biolectric tekenden samen met FCA en FIT present op het EU Cleantech Forum in Lyon.

Een bezoek aan Lyon’s Chemical Valley hield tijdens een voorprogramma halt bij o.a. Solvay’s Research & Innovation Centre. Tijdens de uitstap werden enkele cleantech troeven van Lyon en omgeving duidelijk:

 • Drie cleantech focusdomeinen: chemie, transport en mobiliteit, energie en milieu;
 • Belangrijkste Franse regio voor chemische industriële productie;
 • Stadsomgeving waarop eerste smart grid experiment van Europa plaatsvond;
 • 4 competentiepolen: Axelera, LUTB TMS, Techtera en Tenerrdis. Tijdens het bezoek aan de Chemical Valley werd het Axelera project nader toegelicht;
 • Belangrijkste nationaal evenement op het vlak van milieutechnologie is Pollutec in Lyon (+60.000 bezoekers in 2014); Pollutec 2016 vindt dit jaar plaats van 29 november tot 2 december.

Naar jaarlijkse traditie was ook dit keer Vlaanderen het best vertegenwoordigd op het EU Cleantech Forum, Cleantech Groups belangrijkste jaarlijkse EU cleantech happening. Vanuit Vlaanderen tekenden alvast The Sniffers, Ikaros Solar, Nimera, fifthplay, Harsonic en Biolectric samen met FCA en FIT present.


Het Vlaamse Meeting Point op het EU Cleantech Forum te Lyon kon op veel aandacht rekenen

Het EU Cleantech Forum is de ontmoetingsplaats in Europa om niet alleen collega KMO-bedrijven te ontmoeten, maar ook beslissingnemers van grote bedrijven Air Liquide, Bekaert, CNR, E.ON, EDF, Eneco, GE, Lafarge-Hoclim, Michelin, Renault Trucks, Saint-Gobain, Solvay, Statoil, Suez, …  die op zoek zijn naar innovaties op het vlak van duurzame technologie, Corporate Venture Funds, Investeerders, Venture Capitalists, …

Onder het motto “La Confluence – the best of cleantech comes from combinations” viel er ook veel inhoud te rapen:

 • Over recyclage, met bijdrages van o.a. SITA: “Zero Waste with Zero Effort: How Next-Gen Innovation Will Move Us into a New Era of Recycling.
 • Over elektrisch versus waterstof, met bijdrages van o.a. Air Liquide en Hydrogenious: “Battle of Zero-Emissions Cars: Hydrogen or Electric”.
 • Over smart grids: “Smart Grid Networks Meet Smart City Objectives: Discussing the Interoperability of Every-Thing”.
 • Over geavanceerde materialen, en gebruikmakend van de setting in Frankrijk “Chemical Valley” aan de Rhône, en met bijdrages van o.a. Solvay: “Open Innovation with Advanced Materials Start-Ups”.
 • Over de integratie van hernieuwbare energie, smart metering technologies, en wat dit voor onze Utility organisaties betekent, met bijdrages van o.a. GE en E.ON: “Utilities in a Decentralized World”.
 • Over luchtkwaliteit in stadsomgevingen, met bijdrages van o.a. het iLab van Air Liquide: “How Innovation is Tackling Air Quality Challenges in Urban Environments”.

In 2017 zal het EU Cleantech Forum doorgaan in Helsinki.

Meer informatie? Contacteer FCA (info@fca.be – 32 3 295 22 72).

Enkel getuigenissen van de Vlaamse standhouders tijdens het forum:

Mieke Van Genabet-Harteel, zaakvoerder Harsonic Belgium:

“Harsonic is fabrikant van een mechanisch systeem dat leidingen, tanks, koelingsystemen en scheepsrompen kan vrijwaren van biofouling en bacteriën, dit door de verwijdering van biofilm. Voor een jong maar dynamisch bedrijf is het Forum zeker en vast een middel om onze techniek wat bekender te maken bij de grotere bedrijven.  Dankzij de enorme drive en steun van FCA om ons met  talloze mensen in contact te brengen, ben ik met een grote buit aan visitekaartjes huiswaarts gekeerd.   Het is nu aan ons om dit op een professionele manier op te volgen en te proberen om hier zoveel mogelijk projecten uit te halen en daar zullen wij ons uiteraard bijzonder voor inspannen. Alvast bedankt voor de mooie kans die FCA ons via deze weg heeft aangeboden.”

 Tom Pollyn, International Business Development, Ikaros Solar:

“Ikaros Solar is een toonaangevende internationale groep actief in zonne-energie. Dankzij organisaties in België, Nederland, Frankrijk,  Groot-Brittannië, Portugal, India, Mexico en Singapore, verzorgen wij industriële zonnestroom systemen in de hele wereld. Zowel via directe verkoop als ontwikkeling en aanneming voor investeerders. De deelname aan het EU Cleantech Forum leverde ons nieuwe en vernieuwde contacten op met investeerders, een beter beeld op de werking van de Franse markt, en enkele concrete leads. Het is nu kwestie van deze ideëen, contacten en prospects in meerwaarde om te zetten.”

Daniel Andersson, zaakvoerder/COO bij Nimera:

“Nimera verkoopt een systeem voor plaatselijke en tijdelijke metingen van luchtkwaliteit met data in realtime. De deelname aan het Cleantech Forum was voor ons een zeer geslaagde eerste kennismaking met de internationale wereld van cleantech. We hebben daar relevante feedback gekregen op ons product en een heel interessant netwerk opgebouwd dat hopelijk snel tot concrete projecten kan leiden.”

 

Kevin Reyniers, International Sales Manager bij The Sniffers:

“The Sniffers is een onafhankelijk internationaal dienstverlenend bedrijf.  Als gespecialiseerd bedrijf  in emissie metingen, energie besparende metingen en pijpleiding maintenance, heeft het cleantech forum te Lyon onze onderneming geholpen om verder door te groeien in de Franse markt”

 

Jan Palmaers, CCO bij Biolectric:

“Biolectric maakt kleinschalige mono biogasinstallatie die op basis van bedrijfseigen mest groene energie produceert ten behoeve van de boerderij. De deelname aan EU Cleantech Forum leverde voor ons veel contacten op die van internationale betekenis kunnen zijn voor de verder expansie van Biolectric in de EU.”