Send by email

In een groot aantal kunststofproducten is toepassing van vlamvertragers noodzakelijk om bij brand in een gebouw, vliegtuig, boot of trein met voldoende tijd te kunnen evacueren. Van oudsher bevatten vlamvertragers halogenen zoals broom of chloor, waarvan is gebleken dat ze giftig, bioaccumulerend en persistent in het milieu zijn. Een groot aantal van dit soort vlamvertragers is inmiddels wereldwijd bij wet verboden. FRX Polymers biedt ‘s werelds eerste halogeenvrije en milieuvriendelijke alternatief op polymeerbasis. FRX bouwt vanuit zijn Antwerpse fabriek van wereldformaat aan een internationale onderneming en haalt meer dan 50% van zijn omzet op de snel groeiende Aziatische markt.

FRX Polymers commercialiseert onder het merk Nofia een uniek aanbod van niet-gehalogeneerde, inherent vlambestendige kunststoffen. De oprichting van FRX in 2007 werd ingegeven door de wereldwijde vraag naar milieuvriendelijke en veilige vlamvertragende producten.  FRX Polymers beantwoordt deze behoefte met een wereldprimeur: vlamvertragende producten op polymeerbasis.  De Nofia-oplossing migreert in de loop der tijd niet uit het behandelde plastic, waardoor het kunststofproduct zijn hele levensduur lang de vlamwerende eigenschappen behoudt.  Het feit dat Nofia in tegenstelling tot vele andere laagmoleculaire vlamvertragers niet migreert, betekent dat de mens met Nofia ook geen risico op blootstelling aan chemische stoffen loopt. Naast duurzame brandwerendheid biedt de polymeerbasis van de Nofia-lijn bovendien andere unieke eigenschappen, die veel nieuwe toepassingen mogelijk maken. De Nofia-productlijn geniet wereldwijde bescherming door middel van meer dan 200 octrooien.  FRX-producten worden op commerciële schaal vervaardigd in de nieuwe, ultramoderne fabriek in Antwerpen, die sinds de start van de productie in 2014 al met 30% is uitgebreid. Vanuit Antwerpen bedient de onderneming klanten van overal ter wereld. FRX maakt momenteel een groeipiek in zijn ontwikkeling door en verwacht binnen 18 tot 24 maanden de huidige capaciteit in Antwerpen te moeten verdubbelen.

Hoe verklaart u uw succes dat u meer dan de helft van uw productie afzet op de Aziatische markt?

Marc Lebel, CEO van FRX Polymers: Ten eerste profiteert ons product van het feit dat het bewustzijn rondom veiligheid en milieuzorg groeit overal ter wereld. Op het eerste gezicht lijkt de achterstand van de Aziatische markt nog aanzienlijk, maar die wordt rap ingelopen. En dat vertaalt zich in een hoog groeitempo voor onze producten. Met Nofia-producten bedienen we een internationale markt die 18 miljard dollar waard is en elk jaar met 5% groeit.  Onze producten worden al op grote schaal toegepast in textiel, schuim, folies en platen. Binnenkort komen daar printplaten en met glas en koolstof versterkte composietmaterialen bij.

Maar met een product voor een groeimarkt alleen ben je er nog niet. Je moet de juiste strategie ontwikkelen om het product bij de juiste klanten te krijgen.  Om de bedrijfsgroei aan te jagen heeft FRX Polymers een wereldwijd netwerk van verkoopagenten en distributeurs opgezet, dat ondersteund wordt door professionals die zich richten op verkoop, marketing en het ontwikkelen van toepassingen.

Daarnaast weet FRX Polymers zich gesteund door een aanmoedigende, toegewijde groep van investeerders, die onze visie delen om uit te groeien tot een toonaangevend producent van vlamvertragende additieven.  In een investeringsronde hebben we onlangs 22 miljoen dollar opgehaald, onder andere van een nieuwe strategische investeerder uit China, zodat het bedrijf de groei in Azië kan doorzetten.

FRX Polymers richt zich al vanaf het begin op de internationale markt, omdat ook ons klantenbestand en de aanvoerketen internationaal georiënteerd zijn. FRX Polymers beschikt vandaag de dag over plaatselijke vestigingen en werknemers in België, de VS en China. Dit versoepelt de communicatie en vergroot ons inzicht in cultuurverschillen. Ook een fantastisch product heeft een team van toegewijde topprofessionals nodig om een groeiend klantenbestand te overtuigen en te helpen!

Daarnaast speelt een internationaal netwerk van zakenpartners een cruciale rol. We zijn met andere internationale chemiebedrijven overeenkomsten voor gezamenlijke ontwikkeling aangegaan, wat niet alleen heeft geresulteerd in nieuwe producten maar ook meerdere gezamenlijke aanvragen voor internationale octrooien. Binding van distributeurs loont. In sommige delen van de wereld verloopt de verkoop via agenten en distributeurs. In dat geval ontvangt een agent die een verkoopcontract afsluit een commissie van FRX Polymers. Bovendien is het enorme potentieel van het nieuwe product en de nieuwe technologie van FRX Polymers voor sommige zakenpartners zelfs reden geweest om in ons te investeren.

Tot slot vraagt de introductie van een volledig nieuw polymeer om aanzienlijke investeringen in testen ten behoeve van de productregistratie en daarbij hoort diepgaande toxicologische onderzoek overal ter wereld.

 

In verband met het ontwikkelingsprogramma voor kmo’s 2015-2016 en een compacter ecosysteem bracht FCA onder leiding van CEO Marc Lebel samen met een groep ondernemers een bezoek aan de Antwerpse fabriek van FRX Polymers

CONTACT


Marc Lebel
CEO
FRX Polymers
Antwerpen, België
T: +1 508 335 5215
E: mLebel@frxpolymers.com
W: www.frxpolymers.com