Send by email

Wist u dat we allen gretige gebruikers zijn van metalen, die belangrijke behandelingen ondergaan alvorens ze bruikbaar zijn?  We kunnen ons geen leven meer inbeelden zonder de metalen en de hoogwaardige afwerking die we gewend zijn zonder het echt te beseffen. Het spanningsveld tussen economie en ecologie is er groot, maar de sector manoeuvreert zich slim en proactief. In de aanloop naar EUROFINISH 2015 interviewden we een bevoorrechte ooggetuige!

Traditioneel werd in de sector van de oppervlaktebehandeling veel zorg besteed aan afvalwater, het beheer van spoelbaden, emissies naar lucht, metaaldampen, enz... Op het vlak van zo’n ‘end-of-pipe’ technieken is een hele evolutie te merken. Maar ook geïntegreerde technieken en alternatieve (bijvoorbeeld biogebaseerde) producten zijn stilaan ingeburgerd of worden momenteel onderzocht. Kan u enkele voorbeelden van recente evoluties geven?

Veerle Fincken, Programma Manager bij VOM vzw:  Neem nu de recyclage of recuperatie van chemicaliën uit de oppervlaktebehandeling, in de voorbehandeling, de conversie of coating zelf, de nabewerking, enz...  Er kan al heel wat en de sector zoekt steeds naar nieuwe verbeteringen. Dit is niet enkel mooi op het vlak van duurzaamheid, maar ook pure noodzaak. China is – begrijpelijk door de inhaalbeweging die de middenklasse vandaag maakt – grootafnemer van de grondstoffen voor de oppervlaktebehandeling. Hoe kan je op het einde van de levensduur van een project de producten ontbinden en de grondstoffen terugwinnen? Concepten als chemical leasing verdienen onze aandacht. Maar ook de gekozen metalen zelf kunnen ons helpen bij duurzaamheid. Met ultrahogesterktestalen heb je minder staal, dus oppervlakte en dus behandeling nodig. Staallegeringen kiezen die op zich zelf al corrosiebestendiger zijn of oneindig recycleerbaar, biogebaseerde ontvetters, enz… Onze sector spaart kosten noch moeite om de mogelijkheden te onderzoeken en economie om ecologie in evenwicht te houden. 

Eind april nomineerde u de exposanten die een plek zullen krijgen op het Innovatietraject van EUROFINISH 2015, de jaarlijkse hoogmis van de oppervlaktebehandelingssector in België en omliggende landen. Wat mogen we verwachten?

Veerle Fincken: Tijdens een uitgestippelde wandeling langs de geselecteerde standen maken alle bezoekers en persafgevaardigden kennis met veelbelovende innovaties in oppervlaktebehandeling. Het is geen toeval dat de factor duurzaamheid in omzeggens alle genomineerde concepten van het Innovatietraject aanwezig is. Ik noem er enkele die van belang zijn in de metallische oppervlaktebehandeling.

Allereerst is er het Ocean Wave toestel van het Duitse Kluthe, in België verdeeld door ACR NV uit Lokeren. Het is een nieuwe, innovatieve en duurzame waterige onderdelenreiniger. Het systeem bestaat uit een wastafel die volledig van kunststof is gemaakt. Deze houdt het bad warm op een constante temperatuur van 38°C. De onderdelen kunnen (manueel) worden gereinigd op verschillende manieren, zoals met een kwast of middels dompelen. Het is een kant-en-klaar systeem, het bad hoeft alleen te worden gevuld met een klant-en-klaar waterig reinigingsmiddel op basis van micro-organismen. De vloeistof bevat niet-giftige en niet-ontvlambare stoffen. De vormgeving van het bad genereert een toevoer van zuurstof aan de micro-organismen, waardoor de vervuiling biologisch wordt afgebroken. Door toevoeging van een speciale tablet, blijft de populatie micro-organismen op peil en hoeft het bad niet direct te worden ververst. Resultaat is dus een gebruiksvriendelijke, efficiënte reinigingstechnologie die chemisch afval voorkomt. Het is veiliger voor de gebruiker en heeft constante resultaten en een betere productiviteit. De werking kan je hier bekijken.

PureFinish is een door RÖSLER Benelux in Oss ontwikkelde nabewerkingstechniek waarmee roestvrij staal (RVS) kan worden behandeld met als resultaat te komen tot een lagere aanhechtingsgraad voor vervuiling en een effectievere reinigbaarheid. Met name binnen de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie biedt het proces uitgelezen mogelijkheden. Bij PureFinish gaat het om een milieuvriendelijk natstraalproces waarbij een in water gesuspendeerd medium op een oppervlak wordt gestraald. Meer over de werking vind je hier.

Watergedragen UV-lak is een nieuwe ontwikkeling van Schaepman ter vervanging van 2-componentenlakken. De lakken zijn verkrijgbaar in volgende uitvoering: satijn, metallics en glanzende lakken. Groot voordeel is dat het een één-component lak is zonder verharder en verdunner. Bovendien heeft de lak snelle droogtijden. Deze lak wordt ingezet op onder andere fietsframes en profielen.

VITO gaat een stap verder en ontwikkelde geavanceerde lage-temperatuur atmosferische plasmasystemen en –processen die naast een reactief gas ook toelaten om specifieke chemicaliën te doseren in het plasma. Op deze manier wordt een nieuwe generatie aan functionele oppervlakken aangeboord, zelfs voor minder voor de hand liggende materialen. VITO ontwikkelde recent op haar eigen roll-to-roll systemen innovatieve plasmaprocessen die toelaten om op een uniforme manier draden te behandelen. Omwille van de milde condities kan het VITO-plasma zelfs gevoelige koolstofvezels behandelen. Hiervoor gebruikt VITO de eigen ontwikkelde Plasmaline® en Plasmaspot®, beide gepatenteerde plasmasystemen die commercieel verkrijgbaar zijn. De toegevoegde chemicaliën kiest men in functie van de gewenste eigenschappen van de eindtoepassingen.

Het doemdenken over het verdwijnen van de maakindustrie in Europa treft ongetwijfeld ook de sector van de oppervlaktebehandeling. Ziet u tekenen van een heropleving ?

Veerle Fincken:  Onze bedrijven zijn in een omgeving beland die vaak tegenstrijdige eisen aan hen stelt. De markt verlangt een steeds gevarieerder en duurzamer aanbod aan tegen steeds lagere prijzen. Investeringen dringen zich op maar de financiële manoeuvreerruimte is klein. We zitten in een duale situatie. Enerzijds ziet iedereen wel in dat er best op nieuwe technologieën wordt ingezet om duurzamer en schoner te gaan produceren. Anderzijds moet alles ook steeds sneller, gevarieerder én goedkoper. Die twee vereisten zijn misschien niet elkaars tegengestelde, maar zij zijn wel erg moeilijk met elkaar te verzoenen in de gegeven omstandigheden.

Ook de commerciële realiteit spoort slecht met de vereisten van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Als je energiezuinig en milieuvriendelijk wil produceren, moet je bijvoorbeeld streven naar een smaller kleurenpalet in lakstraten. Daar staat tegenover dat de markt net vraagt naar een steeds grotere kleurenkeuze. Een bedrijf dat maximaal aan die vraag wil voldoen zal steeds kleinere partijen moeten gaan produceren,  zal frequenter kleuren moeten wisselen en zal bijgevolg ook meer afval produceren en meer energie verbruiken.

Bedrijven in de oppervlaktebehandeling zoeken naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen en zo klanten aan zich te binden. Ze streven ernaar om zoveel mogelijk zorgen weg te nemen en meer aan te bieden dan enkel coating. Door kwaliteit te brengen en in bepaalde niches uit te blinken kunnen zij in sommige gevallen zelfs verloren productie terug naar Europa brengen. Anderzijds blijft de prijsdruk een rol spelen. Zeker als het aanbod groot is en de vraag eerder beperkt. Kwaliteit wordt steeds belangrijker en klanten kritischer.

Ik merk ook slimmere vormen van samenwerken in de waardeketen. Vaak wordt gezocht naar partners die elk een bepaalde technologie aanbieden en die een samenwerking of zelfs een holdingstructuur oprichten om tot een breder aanbod te komen. Op die manier kunnen deze clusters meer opdrachten binnenhalen. In sommige gevallen kopen oppervlaktebehandelaars een assemblagebedrijf op. Door de combinatie met hun eigen technologie hebben ze een bijkomende troef zodat ze een totaalpakket (one stop shop) kunnen aanbieden. Soms gaan Vlaamse bedrijven in de Oostbloklanden filialen oprichten. Goedkope massaproducten kunnen in het buitenland afgewerkt worden aan heel competitieve prijzen. Maar de knowhow, de R&D en de echt moeilijke zaken blijven hier gebeuren, en kunnen we slim specialiseren!

Nog twijfels over het belang van oppervlaktebehandeling? Bezoek de Eurofinish beurs of analyseer even de producten die we dagelijks gebruiken.

No nickel, no electronics. Hetzelfde geldt voor auto’s, vliegtuigen, PCs, meubels, … Producten van metalen hebben oppervlaktebehandelingnodig: om ze functies te geven of het esthetisch uitzicht waar we aan gewend zijn.

Meer info: www.vom.be