Send by email
De tijd waarin de cleantech-industrie enkel pure-play hardwareoplossingen aanbood, ligt tegenwoordig ver achter ons. Fabrikanten van zonne-energieproducten en oplaadbare batterijen doen het nog steeds erg goed op de Europese, Aziatische en Amerikaanse markt, maar tegelijkertijd wordt er ook een nieuw niveau van dienstverlening aangeboden, dat veel verder gaat dan alleen maar technologische hardware.
 
Verticaal geïntegreerde bedrijfsmodellen maken gebruik van technologische toepassingen en houden zich daarnaast ook bezig met de financiering, de installatie en het onderhoud van het systeem. Op de energie-efficiëntiemarkt worden steeds meer externe projectontwikkelaars aangetrokken voor het ontwikkelen, financieren en implementeren van projecten om de efficiëntie van gebouwen te verbeteren. Een gelijkaardige trend kan in de zonne-industrie worden waargenomen: het Amerikaanse Sunrun is verantwoordelijk voor de hardware, de installatie en het onderhoud van zonne-energiesystemen voor huiseigenaars. 
 
 
 
 
 
De voorkeur gaat naar een aanbod dat op dienstverleningen is gericht, omdat dat de industrie een duwtje in de juiste richting geeft. Eenmalige systemen en oplossingen zullen niet volstaan om de traditionele bedrijfsmodellen van de nutssector op de Europese en Amerikaanse markt op hun kop te zetten. De verticaal geïntegreerde aanpak is daarentegen eerder een manier om de vele obstakels, die wij langs de waardeketen van efficiëntie, zonne-energie, energieopslag en de vele andere cleantech-industrieën tegenkomen, aan te pakken.