Send by email

Cleantech is … meer doen met minder grondstof. Bedrijven als Rursus NV en Geldof Recycling helpen die droom werkelijkheid worden. Met hun oplossingen besparen we niet alleen op vers hout. Voortaan beschikken we over een nieuw product van gerecycleerd hout, de zogenaamde G-bloc!

Geldof Recycling is al meer dan 20 jaar actief en de grootste onafhankelijke houtrecycleur in België. Met de oplossingen van het bedrijf besparen ze op vers hout, want het bedrijf verwerkt gebruikt hout tot substituut voor vers hout in productie en in energetische valorisatie.

Geldof Recycling wenste echter de toegevoegde waarde van productie en/of energetische valorisatie deels intern te houden.  Vandaar werd beslist om een nieuw bedrijf te starten, Rursus NV, evenals een nieuwe fabriek voor de vervaardiging van een nieuw product uit het gerecycleerd hout, de G-bloc. 

De nieuwe fabriek van Rursus NV is uniek, draait volcontinu 24/7, gebruikt alleen gerecycleerd houtafval als grondstof en is ontsloten via wegvervoer en binnen- en zeevaart voor de aanvoer van grondstoffen en de afvoer van eindproduct.

Van houtafval, gerecycleerd hout, tot persblokken voor paletten

Houtvezelpersblokken worden vervaardigd op basis van de eigen grondstof, namelijk gerecycleerd houtafval. Deze houtvezelpersblokken hebben bewezen voordelen op massieve blokken. Ze worden gemaakt van een gerecycleerde en hernieuwbare grondstof en zijn op zichzelf ook recycleerbaar. Het eindproduct draagt bij tot de Europese en Belgische strategie voor het terugdringen van de CO2 uitstoot, dit van bij de productie, tijdens de levenscyclus en bij de end-of-live verwerking! Overige geapprecieerde eigenschappen zijn de afmetingen, densiteit, nagelretentie, waterbestendigheid en fytosanitaire eigenschappen.

De G-bloc is beschikbaar in zes verschillende maten en vormt de basis om paletten te maken. De blokjes worden tussenin de twee houten latten-frames geplaatst en zorgen voor de tussenruimte bij de paletten. De afzet van de productie in Brugge is voor Europa voorzien, maar G-bloc wil ook samenwerken met partners buiten Europa!

De fabriek van Rursus NV werd in huis bij de groep Geldof Recycling ontworpen. De machines voor het aanmaken van de blokjes zijn in hoofdzaak buitenlands, maar ook plaatselijke bedrijven zoals Motogroup uit Brugge, Typhoon uit Beveren-Leie e.a. leverden onderdelen.

Enkele interessante cijfers: de productiecapaciteit van Geldof Recycling voor de recyclage van houtafval bedraagt 120.000 ton per jaar. Hiervan wordt gemiddeld 50.000 ton naar Rursus NV aangevoerd. Met die 50.000 ton kan het bedrijf op jaarbasis 60.000 kubieke meter palletblokjes produceren.

Website: www.geldof-recycling.be - www.g-bloc.com


CONTACT


Geldof Peter

Zaakvoerder
G-bloc

Pathoekeweg 212, B-8000 Brugge
T: + 32 56 41 02 60
E: info@g-bloc.com