Send by email

Als innovaties in kunststofverpakkingen ergens lijken samen te komen, dan is het toch bij Sac O2. Met de Microsac en Microbox geeft dit bedrijf oplossingen aan voor wat eerst moeilijk leek.  Of hoe beschermen tegen besmettingen en tegelijk gasuitwisselingen mogelijk houden. We klopten aan bij Sac O2.

Sac O2  is een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in het vervaardigen van gepatenteerde ultra filters die worden verwerkt in ademende verpakkingen, in het bijzonder voor de paddenstoelenteelt en in de biotechnologie.

Microsac  en Microbox

 

Sac O2 begon in de jaren ‘90 als klein bedrijf in een uiterst gespecialiseerde markt. Als spin-off van het productiebedrijf van paddenstoelenbroed- Mycelia, ontwikkelde Sac O2 de gepatenteerde Microfilter.

De  semi-doorlaatbare filter beveiligt de inhoud van de verpakking tegen besmettingen door bijvoorbeeld bacteriën, mijtjes of schimmels uit de omgeving, terwijl tegelijkertijd gasuitwisseling mogelijk blijft.

De werking van de filter ziet er schematisch zo uit:

De dieptefiltratie van gassen gebeurt  via kleine buisjes, die gevuld zijn met non-woven filtermateriaal. De warrige vezels werken als een HEPA filter (High Efficiency Particulate Air Filter) en houden zo goed als alle stofdeeltjes groter dan 0,5 micron (µm) tegen. De dieptefiltratie zorgt ervoor dat enerzijds contaminatie geen kans krijgt en dat er anderzijds geen overmatige dampdoorlaatbaarheid is. Bij de alternatieve filters is uitdroging het meest voorkomende probleem.

De filters zijn te verkrijgen in verschillende uitvoeringen, telkens met een kleine variatie in de lengte van het buisje. Het is evident dat hoe korter het buisje is hoe meer gasuitwisseling er mogelijk is. De ultrafiltering blijft hierbij steeds optimaal.

Microsac:

De Microfilter wordt onder andere verwerkt in de Microsac, een  autoclaveerbare polypropyleenzak die tegemoet komt aan de hoge eisen die bij de productie van mycelium worden gesteld. De filters en zakken werden oorspronkelijk ontwikkeld voor de productie van paddenstoelenbroed door het zusterbedrijf Mycelia. Broed is de handelsnaam voor een reincultuur van paddenstoelenmycelium op gesteriliseerde granen, en het dient als  entstof voor de teelt van paddenstoelen. De innovatieve verpakking heeft ertoe bijgedragen dat Mycelia op haar terrein een autoriteit is geworden, die kan bogen op een wereldwijde verkoop.

Sac O2 maakt ook grotere polyethyleen zakken, die voorzien zijn van oppervlaktefilters. Deze zakken worden met behulp van gammastraling gesteriliseerd, en voornamelijk gebruikt voor het verpakken van broed dat in bulk wordt geproduceerd. Bij dit proces worden de granen in een drukvat gesteriliseerd en geïnoculeerd en vervolgens aseptisch afgevuld in dit type verpakking.

Microbox:

Met het succes van de  Microsac groeide het idee om de uitzonderlijke eigenschappen van deze filter ook op andere terreinen in te zetten. Met de Microbox, een hermetisch gesloten doosje uit polypropyleen, waarbij in het deksel onze filter is verwerkt, oogstte Sac O2 al snel een groot succes.

De Microboxen worden voornamelijk ingezet voor de in-vitro cultuur van planten, De condities gecreëerd in de Microbox zijn optimaal voor de eerste groeifase van planten weefsels, waar een goede gasuitwisseling in combinatie met een stabiele luchtvochtigheid noodzakelijk is. Ook hier zorgt de filter ervoor dat contaminatie geen kans krijgt. De Microbox is daarenboven vervaardigd uit heldere polypropyleen wat een vlotte controle van de inhoud mogelijk maakt. Het deksel sluit hermetisch, maar het kan verschillende keren heropend worden. Polypropyleen behoudt zijn stevigheid tussen de 5° en 125° C. De Microboxen kunnen vele malen geautoclaveerd worden op 121°C, waardoor ze ook ecologisch interessant zijn.

De Microbox is ook ‘gamma-steriel’ verkrijgbaar maar kan dan niet meer geautoclaveerd worden omdat de gamma stralen de Poly-ketens modificeren.

Onderzoek en ontwikkeling:

Gezien de gespecialiseerde aard van het eindproducten diende het bedrijf haar eigen machines te ontwerpen, in samenwerking met topspecialisten. Hoewel Saco2 een relatief kleine KMO is, heeft het een in verhouding grote R&D. Voortdurend zijn er wetenschappers aan de slag om nieuwe producten, methodes en toepassingen uit te testen en te ontwikkelen, vaak in samenwerking met binnen- en buitenlandse onderzoeksinstellingen.

Meer informatie:  www.saco2.comwww.microbox-container.comwww.mycelia.be


CONTACT

Roel Van de Heyning
Algemeen Directeur
SAC O2
Veldeken 38b
B-9850 Nevele

T: +32 9 280 09 80
E: roel@Sac O2 .com