Send by email

Investeerders die hun oog op Antwerpen en de Antwerpse haven laten vallen, mogen op heel wat omkadering rekenen. Zo bleek uit de diverse presentaties van Stad Antwerpen en Port of Antwerp dat op 4 juni in de Hilton werd georganiseerd ter gelegenheid van het Antwerp Shanghai Trade and Investment Forum.

In 1984 ondertekenden de burgemeesters van Antwerpen en Shanghai een eerste vriendschapsprotocol. Sindsdien zijn de betrekkingen tussen beide steden voortgezet en sterker geworden met tussentijdse ontmoetingen. Als recent hoogtepunt vond er een werkbezoek plaats aan Shanghai voor de viering van 30 jaar partnerschap in oktober 2014. Tijdens dit bezoek ondertekende de twee steden een nieuwe samenwerkingsovereenkomst.

In het kader hiervan bracht Shanghai op 3 en 4 juni een werkbezoek aan Antwerpen. Enerzijds ontving Antwerpen een politieke delegatie, geleid door dhr. Han Zheng onder coördinatie van het Shanghai Foreign Affairs Office en de afdeling Externe relaties van de stad Antwerpen. Anderzijds kwam ook een zakelijke delegatie onder leiding van de Shanghai Foreign Investment Development Board. Antwerp Headquarters en de afdeling Business en Innovatie van de stad Antwerpen organiseerden een druk bezocht Trade & Investment Forum. China, en Shanghai in het bijzonder, zijn wereldwijd immers op zoek naar opportuniteiten voor investeringen. Hoewel de delegatie geen specifieke cleantech bedrijven telde was, het belangrijk dat FCA aanwezig was. Wanneer deze Chinese bedrijven effectief in Antwerpen of Vlaanderen gaan investeren, zullen ze snel comform de heersende milieu- en energievereisten willen werken. Het aanbod van de Vlaamse cleantech industrie komt dan goed van pas!

Na een introductie van Flanders Investment & Trade (FIT) en de Shanghai Municipal Commission of Commerce, zetten Guido Muelenaer van Stad Antwerpen en Isabelle Van Looy van Port of Antwerp enkele concrete Antwerpse opportuniteiten in de kijker.

Zo is het plan om met de ontwikkeling van Blue Gate Antwerp vanaf 2017, Joint Venture tussen Stad Antwerpen en het Vlaamse Gewest, te beschikken over een industriële hotspot van 64 hectare. Troeven zijn alvast de ligging aan de Schelde en de focus op innovatie, duurzaamheid en via het centre of excellence / sustainable chemistry incubator “BlueChem” de link met het belangrijke Antwerps Chemical cluster. Wie meer informatie wenst over de verdere plannen van deze industriële hotspot, neemt contact op met Guido Muelenaer, Project Manager Blue Gate Antwerp bij Stad Antwerpen (guido.muelenaer@stad.antwerpen.be).

Heel toepasselijk was eveneens de voorstelling van de unieke investeringsopportuniteit die de Churchill Industrial Zone in de Antwerpse haven biedt. Al begiftigd met onnavolgbare troeven (80 km landinwaarts, toegankelijk voor de grootste container- en bulk cargoschepen, binnen 500 km of 311 mijl toegang tot 60% van Europa’s koopkracht) wacht investeerders op deze 96 hectare onmiddellijk beschikbare industriële ontwikkelzone tal van schaalvoordelen. Geïnteresseerden nemen contact op met Isabelle Van Looy, Senior Consultant Investment Policy bij Port of Antwerp (isabelle.vanlooy@portofantwerp.be).

Toespraken van Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen, Han Zheng, partijsecretaris van Shanghai, en Philip Heylen, vice-burgemeester, en een signing ceremony sloten de dag af. 

       

Toespraken van o.a. Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en Han Zheng, partijsecretaris van Shanghai, vormden het sluitstuk van het Antwerp-Shanghai Trade & Investment Forum.