Send by email

Desertificatie en hongersnood in sem-aride gebieden bestrijden. De technologie komt uit Vlaanderen en is vandaag in meer dan 40 landen verspreid over 5 continenten in beschikbaar.

Over TerraCottem®…

Het begon allemaal in de jaren 80 met een team wetenschappers van de Universiteit Gent (België), onder leiding van Professor Van Cotthem die zocht naar manieren om de desertificatie en hongersnood in semi-aride gebieden tegen te gaan.

In 1993 werd dan het bedrijf TerraCottem opgericht met als doel deze technische knowhow te combineren met een commerciële infrastructuur om zo de bodemverbeteringstechnologie op wereldschaal toegankelijk te maken. Vandaag is de TerraCottem® technologie beschikbaar in meer dan 40 landen verspreid over de 5 continenten.

Het TerraCottem® principe

De TerraCottem® bodemverbeteringstechnologie zorgt voor een gezonde plantengroei dankzij een unieke combinatie van meer dan twintig waterhoudende, voedende en stimulerende componenten, die op synergetische wijze samenwerken om de kwaliteit en de waterretentie van de bodem aanzienlijk te verbeteren en de groeiprocessen van planten te bevorderen.

Deze 20 componenten kan je onderverdelen in 4 hoofdgroepen:

 1. Wortelactivatoren: deze spelen een uiterst belangrijke rol in de initiële groeifase van de plant. Ze activeren de celstrekking en celdeling, stimuleren bladontwikkeling en biomassaproductie en bevorderen de wortelgroei in de diepte, zelfs in droge omstandigheden.
 2. Hydroabsorberende polymeren: deze absorberen en bergen water op wortelhoogte dat anders verloren gaat door evaporatie en uitspoeling, waardoor zowel het volume en de frequentie van irrigatie kan afnemen tot 50 %. Dit water blijft dan ter beschikking van de plant en wordt op vraag van de wortelharen vrijgegeven, waardoor het volume water in de wortelzone langer aanwezig blijft.
 3. Meststoffen: deze zorgen voor een gebalanceerde voeding van macro- en micro-elementen gedurende het eerste levensjaar van de plant.
 4. Draagmaterialen: deze zijn gescreend volgens hun fysico-chemische eigenschappen (CEC,WRC, enz.) en hun eigenschappen om een homogene verdeling van alle componenten toe te laten.

Hoe werkt het?

 1. TerraCottem® werkt in de wortelzone. Het dient goed ingewerkt te worden in de bodem.
 2. TerraCottem® wordt geactiveerd bij bewatering van de plant. De polymeren nemen het water en de meststoffen op gedurende meerdere jaren.
 3. Wortelactivatoren stimuleren de wortelhaargroei. Deze wortelharen groeien doorheen de polymeren en absorberen de vereiste hoeveelheid water en nutriënten.

Unieke technologie

Elke afzonderlijke component van TerraCottem® heeft zijn positieve invloed op de plantengroei maar het is vooral het synergetisch effect van het geheel van al deze wetenschappelijk uitgebalanceerde componenten die de TerraCottem® bodemverbeteringstechnologie zo uniek en succesvol maken.

Voordelen

Het gebruik van de TerraCottem® bodemverbeteringstechnologie biedt tal van voordelen zoals: 

 • Gezondere planten en meer oogst
 • Een verhoogde overlevingsratio
 • Een verhoogde waterretentie van bodems en groeimedia
 • Waterbesparing tot 50 %
 • Een sterkere en diepere wortelontwikkeling
 • Een snellere en betere vestiging van de planten
 • Een hogere weerstand tegen droogtestress en ziektes
 • Een efficiënter gebruik van meststoffen

Bovendien maakt deze bodemverbeteringstechnologie plantengroei mogelijk in gedegradeerde, zoute en marginale bodems.

Innovatieve technologie voor efficiënte en duurzame aanplant van bomen

TerraCottem blijft verder investeren in innovatie en wetenschappelijk onderzoek. Zo werd recent nog een nieuwe formule ontwikkeld specifiek voor boomaanplant en aanplant van houtachtigen, gebaseerd op het TerraCottem® principe om de wortelgroei van de recent aangeplante bomen te bevorderen, wat noodzakelijk is voor hun verdere ontwikkeling, de waterretentiecapacteit van de bodem te verhogen en zo de overlevingskansen van deze bomen te optimaliseren.

De eigenschappen van het product werden zowel in het veld als in laboratoria getest en gecertifieerd door RTD instellingen: Forest Sciences Centre van Catalonië, Centexbel en het Centre National de la Recherche Scientifique, in het kader van het  Sustaffor project, gefinancierd door het EU 7de  netwerk programma (2013- 2015) en beheerd door REA-Research Executive Agency.

Meer informatie

http://ec.europa.eu/research/rea (FP7/2007-2013)
http://www.sustaffor.eu         


CONTACT

Frank Dewever
Sales Manager
TerraCottem BVBA
Mekeirleweg 5 – 8570 Vichte – Belgium
T: +32 56 78 27 58
E: info@terracottem.be
W: http://www.terracottem.com/