Send by email

Het in oktober 2015 in gebruik genomen nieuwe kantoorgebouw van Van Hees Metalen, op de grens van Mol en Lommel, toont de niet te temmen ambitie van het Kempense recyclagebedrijf en haar 42 medewerkers. Duurzaamheid en innovatie vormen dan ook de drijfveren van het familiebedrijf.

Het familiebedrijf Van Hees Metalen is al aan de vijfde generatie toe, en beschikt over twee locaties. In Mol verkoopt het bedrijf alle soorten nieuw ijzer en particulieren kunnen er oud ijzer inleveren. In Lommel bevinden zich het recyclagecentrum en de containerdienst. Het is hier dat het nieuwe kantoorgebouw zich bevindt. De voorbereiding en de bouwwerkzaamheden zelf namen zo’n twee jaar in beslag. De kostprijs voor de verbouwing schommelt rond de 1 miljoen euro.

Na een kwaliteitscontrole aan de inkom, wordt zuiver ijzerschroot geknipt op ovenklare lengte. Wat onzuiver is, gaat de shredderinstallatie in.  Het resultaat zijn drie eindfracties: ijzer, afval en non-ferromateriaal. Deze eindfracties worden handmatig verder gerecycleerd.

Op het terrein in Lommel bevindt zich het recyclagecentrum, de containerdienst en het gloednieuwe kantoorgebouw.

Enerzijds voedt Van Hees met deze grondstoffen Belgische staalovens. Anderzijds worden aanzienlijke hoeveelheden per schip naar India en Turkije geëxporteerd, waar ze het gerecycleerde materiaal ook hersmelten tot een nieuw product.”

Voor de inzameling van het schrootafval plaatst Van Hees containers op het terrein van fabrieken waar er metaalafval ontstaat bij het productieproces. Op dit ogenblik staan er meer dan 500 containers bij deze industriële klanten. Maar daarnaast is iedereen ook met kleine hoeveelheden welkom op het recyclageterrein.

Van Hees Metalen heeft zich ook geëngageerd om in te stappen in het VITO-project ‘caracterise to sort’, om het residu uit de shredderinstallatie verder te kunnen analyseren en te valoriseren, dit om verdere recyclage van dit residu in de toekomst mogelijk te maken.

Bij Van Hees Metalen werken 42 mensen.

Contact: Jo Vanhees, Commercieel Afgevaardigde, Vanhees Metalen N.V.

Meer informatie: www.vanheesmetalen.be