Send by email

Van Hoecke Benelux bewijst anno 2016 dat België en Nederland wel nog producerende landen kunnen zijn met high-tech oplossingen. Het bedrijf – dat met zijn producten in de meeste woningen aanwezig is – investeerde fors in technologische innovaties en werd daarom uitgeroepen tot een ‘Factory of the future’.

Van Hoecke is als verdeler van lades en scharnieren van het Oostenrijkse Blum en als producent van houten lades en lade-indelingen geen nieuweling in de sector. Al sinds 1967 timmert het bedrijf met oorsprong in België aan de weg als marktleider in keukenbeslag. Om mee te gaan met de tijd en zijn vooraanstaande positie in de branche te behouden, voerde Van Hoecke de afgelopen jaren heel wat innovaties door. De productie werd voorbereid op maatwerk en customisatie, voor grote afzet maar ook voor kleine orders vanaf één stuk. Samen met snelle assemblage en levering (binnen 72 uur), een online configurator en digitale service tools is het bedrijf klaar voor de flexibiliteit die de nieuwe markt verwacht.

Klaar voor de toekomst

Het zijn dit soort transformaties waar vakfederaties naar op zoek gaan voor een ‘Factory of the Future’ award. De maakindustrie in de Benelux is weer groeiende en een specialisatie in hightech productie biedt de industrie een kans om op voorsprong te komen ten opzichte van landen waar tegen lagere (loon)kosten geproduceerd kan worden. Van Hoecke is een schoolvoorbeeld van een maakbedrijf dat door te specialiseren en innoveren op het hoogtechnologisch vlak, de markt ver voor blijft.

‘Factories of the Future’ zijn toekomstgerichte productiebedrijven die op een coherente wijze de uitdagingen van de vierde industriële revolutie aangaan. Ze le

veren producten met een hoge toegevoegde waarde en hebben de wendbaarheid om vlot in te spelen op een snel veranderde marktvraag. Dit laat hen toe ook in de toekomst een rol van betekenis te spelen in een dynamisch en wereldwijd productienetwerk.

Met een open geest voor nieuwe businessmodellen zetten ‘Factories of the Future’ vol in op gedigitaliseerde productieprocessen.

De Factory of the Future award is een mooie erkenning die wordt gegeven aan toekomstgerichte bedrijven die producten leveren met een hoge toegevoegde waarde.

 
Eco-Production

Eén van de pijlers waar Factories of the Future op inzetten, is het onderdeel eco-production; Doordacht omspringen met energie, mensen en materialen en maximaal gebruik maken van de mogelijkheden van moderne productietechnologieën.

Van Hoecke wil een actieve bijdrage leveren aan ons milieu en het welzijn van de mensen. Daarom is de productie gebouwd naar het principe van Mass Customisation. Hierbij draagt de onderneming massief bij tot het reduceren van voorraden bij klanten en produceert ze enkel maar wat expliciet in de waardeketen terechtkomt. Alle vormen van tussenvoorraden worden principieel vermeden. De productieprocessen zijn zodanig gekozen dat ze minimaal milieubelastend zijn.

Productieleider Sven Van Raemdonck: “Ons energieverbruik beperkt zich door de aard van onze activiteiten en de voortdurende optimaliseringen tot het gebruik van elektriciteit die volledig uit hernieuwbare energie wordt gewonnen. We streven constant naar het reduceren van gebruikte materialen in verpakking en energie. “

Installaties en gebouwen worden regelmatig vervangen en voldoen bovendien aan de laatste normen.  Ook de eigen houten lades TA‘OR BOX werden ecologisch geoptimaliseerd, zowel naar materiaalkeuze (PEFC) als naar verpakkingsvolume. In de productie wordt voornamelijk gewerkt met hout en karton als basisgrondstoffen, twee materialen die bekend staan om hun geoptimaliseerde recycling-stromen. Door de verpakkingen steeds op maat te voorzien kan het verpakkingsvolume drastisch verminderd worden en zo het transportvolume beperken.

Sinds eind 2015 is Van Hoecke ‘klimaatpionier’ van de stad Sint-Niklaas geworden. De onderneming wil een voorbeeldrol spelen op vlak van milieu, recuperatie van materiaal, reductie van afvalstromen en een gezondere omgeving. Zo werd er een nulmeting uitgevoerd van de carbon footprint. Van hieruit is vervolgens een actieplan opgesteld.

“Op dit moment zijn we bezig met de renovatie van recent aangekochte bedrijventerreinen. Oude gebouwen worden vakkundig gesloopt, nieuwe gebouwen worden opgetrokken. De nieuwe gebouwen zullen allemaal BEN (Bijna-Energie Neutraal) zijn. Dat wil zeggen dat we ervoor zorgen dat we zo weinig mogelijk energie zullen verbruiken. In dit kader zijn er heel wat investeringen gepland. Uiteraard zullen we wel energie nodig hebben voor onder meer de verlichting en de koeling. De energie die daarvoor nodig is, zullen we via zonnepanelen verzamelen, “besluit Paul Verhulst, directeur technische dienst.


Van Hoecke nv
Europark-Noord 9
B-9100 Sint-Niklaas
T: 03 760 19 00
E: info@vanhoecke.be
W: www.vanhoecke.be