Send by email

De marktkansen van een cleantech innovatie verhogen aanzienlijk wanneer de technologie gepatenteerd is. Het is vaak de eerste vraag van investeerders wanneer zij overwegen hun centen toe te wijzen aan een op technologie gebaseerd project. Technologieën van diverse onderzoekscentra samenleggen tot grotere, meer omvattende gehelen, is daarbij een slimme zet. Dat is precies wat VITO voor ogen had met haar samenwerkingsakkoord met het Nederlandse ECN en het Nieuw-Zeelandse SCION omtrent het gebruik van haar BRILLIANT patenten platform. Vlaamse cleantechbedrijven doen er goed aan regelmatig de nieuwigheden op BRILLIANT op te zoeken.

BRILLIANT, het Vlaamse online portaal voor beschermde cleantech innovaties, gaf op 1 juli 2016 het startschot voor een internationale uitbreiding. Zo kan BRILLIANT ook technologieën van internationale onderzoekscentra aanbieden aan Vlaamse ondernemers. VITO, de initiatiefnemer van BRILLIANT, gaat hiervoor samenwerken met het Nieuw-Zeelandse SCION en het Nederlandse ECN. Met hun toetreding krijgen Vlaamse en buitenlandse ondernemers toegang tot een nog ruimer aanbod van beschermde cleantech innovaties, die hen kunnen inspireren tot het succesvol innoveren van hun business. Ondertussen lopen er gesprekken met andere onderzoekscentra, en plant VITO tegen het najaar ook een aantal vernieuwingen aan het BRILLIANT-portaal zelf.

Robert Kleiburg (Director Sustainable Energy, ECNederland), Walter Eevers (Research Director, VITO) en  Elspeth MacRae (General Manager Bioproducts and Manufacturing, Scion Nieuw-Zeeland) waren aanwezig bij de ondertekening.

De kortste weg van cleantechonderzoek naar marktsucces

Eind 2015 richtte de Vlaamse onderzoeksorganisatie voor cleantech, VITO, BRILLIANT op. BRILLIANT is daarmee de eerste online kennisbank in haar soort voor beschermde cleantech innovaties. Daarnaast creëert BRILLIANT ook een community van innovatiegedreven partijen en organisaties. ”Met BRILLIANT willen we de weg van cleantechonderzoek tot succesvolle marktvalorisatie zo kort en rechtlijnig mogelijk maken”, licht Nathalie Barthels, projectmanager van BRILLIANT en manager Intellectual Property van VITO, toe. ”Het BRILLIANT-platform wil het voor bedrijven zo gemakkelijk mogelijk maken om met baanbrekende en beschermde technologieën aan de slag te gaan, met een zo groot mogelijke kans op succes.” Momenteel staan er een 50-tal technologieproducten op BRILLIANT, en er komen er wekelijks bij. De onderwerpen zijn divers, gaande van energie, materialen, chemie… tot gezondheid, remote sensing en nog veel meer. Het aantal leden – lidmaatschap is gratis en vrijblijvend – stijgt ook gestaag, en een aantal bedrijven zijn met ons in gesprek over specifieke technologieën.

Vlaamse technologie-etalage krijgt internationale verankering

Internationalisatie van het portaal is een belangrijke hefboom voor BRILLIANT. Het portaal biedt nu producten aan die VITO, al dan niet in samenwerking met onder meer Vlaamse onderzoekscentra, heeft ontwikkeld en beschermd. Innovatie kent geen grenzen, en bedrijven die willen innoveren werken eveneens zo globaal mogelijk. Het was dan ook een logische volgende stap om met internationale onderzoekscentra in zee te gaan, en de kansen op kennisvalorisatie voor alle betrokken partijen te verhogen.

De toetreding van SCION en ECN, die vandaag is ondertekend, is hierin dan ook een belangrijke stap. SCION focust met name op de biogebaseerde economie en ECN heeft een focus op de ontwikkeling van technologieën die de transitie naar een duurzame energiehuishouding mogelijk maken. De integratie van hun innovaties binnen het portaal vergroot het aanbod waaruit geïnteresseerde ondernemers inspiratie kunnen halen. Bovendien brengt internationalisering alle deelnemende onderzoekscentra ook dichter bij elkaars markt.

SCION: werken aan een biogebaseerde economie

SCION is het Nieuw-Zeelandse onderzoekstinstuut dat focust op onderzoek, wetenschap en technologieontwikkeling voor de bosbouw, houtproducten en van hout afgeleide producten. SCION werkt rond hernieuwbare energiebronnen en bioproducten en de ontwikkeling van een bredere bio-gebaseerde economie. VITO werkt al samen met SCION in de ontwikkeling van functionele bio-aromatische chemicaliën uit het houtderivaat lignine.

ECN: overgang naar duurzame energiehuishouding

Stichting Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is één van de toonaangevende toegepaste onderzoeksinstituten op het gebied van duurzame energie . ECN werkt rond zeven kernactiviteiten: zonne-energie, windenergie, biomassa, energie-efficiëntie, milieu-analyse, materialen en engineering en beleidsstudies. VITO en ECN werken regelmatig samen in onderzoeksprojecten, onder andere in een project om een technologie te ontwikkelen om waardevolle materialen uit industrieel afvalwater te extraheren.

Verdere uitbreiding in de pijplijn

BRILLIANT zal het niet laten bij deze internationale uitbreiding. Er lopen momenteel ook gesprekken met andere onderzoekscentra wereldwijd. Ook het portaal zelf staat niet stil. Het online platform ondergaat tegen het najaar een make-over, zodat het zoeken en vinden van innovatieve opportuniteiten en de interactiviteit tussen de leden en de deelnemende onderzoekscentra nog vlotter zal verlopen.

i-SUP 2016 TIP: BRILLIANT viert op 1 oktober 2016 haar 1ste verjaardag. Als FCA-relatie bent u en uw partner uitgenodigd om de viering hiervan inclusief een unieke Talkshow en optreden van Ozark Henry bij te wonen op 16 oktober 2016 in de Hilton te Antwerpen. Diezelfde avond vindt de FCA / FIT Awards Voting & Awards Ceremony met Ann De Bie als gastvrouw plaats.  Vraag uw uitnodiging hier.

Contact


Nathalie Barthels 
Manager Intellectual Property
VITO NV | Boeretang 200 | 2400 Mol
Tel. +32 14 33 55 35