Europa’s grootste innovatieve cleantech competitie vindt voor de tweede keer plaats. VITO verzamelt dit jaar de beste ideeën en organiseert de wedstrijd voor België.

23 februari 2015, Mol –  De inschrijving voor ClimateLaunchpad 2015 (voorheen bekend als CleanLaunchpad) is geopend. Studenten, start-ups, ondernemers, onderzoekers en werknemers die dromen van hun eigen business op te starten worden uitgenodigd om hun cleantech-idee in te dienen. Alle inzendingen worden beoordeeld op hun impact op klimaatverandering, hun groeipotentieel en hun vaardigheden en enthousiasme. De meest veelbelovende inzendingen krijgen toegang tot het Climate-KIC Accelerator programma, gericht op het vertalen van grote cleantech-ideeën in sterke bedrijven. De inschrijving is vanaf nu geopend in 23 landen.

De wedstrijd

Een tweedaagse business bootcamp en een reeks van coaching sessies bereiden de deelnemers voor op de landenfinale waar ze hun businessplan zullen voorstellen aan een professionele jury. De drie finalisten van elk land nemen deel aan de Europese finale in september die in Nederland zal plaatsvinden. In de halve finale zullen 8 teams geselecteerd worden, waarna ze mogen deelnemen aan het Climate-KIC Accelerator programma, de real-life business school gericht op het ontwikkelen en commercialiseren van cleantech-start-ups. De uiteindelijke winnaar van de Europese finale ontvangt ook een geldprijs ter waarde van € 10 000, de runner-up ontvangt € 5 000 en het idee met de derde plaats ontvangt € 2 500.
Frans Nauta, Adjunct-directeur Ondernemerschap bij Climate-KIC: “We zien grote opportuniteiten voor innovatieve bedrijven om klimaatverandering te bestrijden. Deze wedstrijd helpt om de beste ideeën te verzamelen en verbindt mensen in het pan-Europees Climate-KIC netwerk van ondernemers, universiteiten, bedrijven en investeerders. Samen geven we vorm aan de wereld van de volgende economie.”

Deadline indiening

De wedstrijd is geopend voor deelnemers gevestigd in Oostenrijk, België, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De deadline om in te dienen voor België is 20 april 2015. Meer info op: (http://climatelaunchpad.org/countries/belgium/).
Pim Janssen, runner-up van de wedstrijd in 2014 en medeoprichter van Desolenator over ClimateLaunchpad: “Het winnen van een competitie met je start-up is één ding, het winnen van ClimateLaunchpad is iets compleet anders. De kans is reëel dat je van je start-up een succes zal maken, met alle deskundige ondersteuning waar je maar op zou kunnen hopen.”

Over ClimateLaunchpad en Climate-KIC

ClimateLaunchpad (www.climatelaunchpad.org) is een programma van Climate-KIC; Europa’s belangrijkste klimaatinnovatiebeleid. Het is de grootste publieke-private innovatieparterschap van Europa gericht op het inperken van en het reageren op de klimaatverandering. Climate-KIC bestaat uit een internationaal netwerk van bedrijven, academische instellingen en de publieke sector.
Climate-KIC is een van de kennis- en innovatiecentra (KIC’s) opgericht in 2010 door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT), het EU-orgaan belast met het creëren van duurzame groei in Europa en het aanpakken van de grootste wereldwijde uitdagingen van vandaag. (www.climate-kic.org)

Contact
Bart Dooms
Venture Creation Manager
VITO NV | Boeretang 200 | 2400 Mol | BELGIE
GSM +32 475 69 20 47 |bart.dooms@vito.be

 

Flanders DC vzw
Diestsevest 76
3000 Leuven
België