Beste cleantech collega’s

Het is gelukt: op 11 februari ontmoetten 25 cleantech KMO’s een 10-tal corporates uit de chemische- en olie industrie op de door FCA georganiseerde SUPPLY&DEMAND sessie.

Samen met Port of Antwerp en Flanders Investment & Trade (FIT) overtuigde FCA de corporates om te komen luisteren naar de cleantechoplossingen. Vaak stellen de oplossingen van wendbare KMO’s grote bedrijven in staat hun licence-to-operate te behouden, of belangrijke resource and energy efficiency oplossingen te implementeren. Soms slagen die corporates er ook in met de innovaties van onze FCA-bedrijven te komen tot duurzame new business models. Door de locatie in Antwerpen, lag het accent nogal op de olie- en chemiesector. Doel van de sessie was alleszins: (1) concrete business-to-business opportuniteiten met elkaar op het spoor komen, (2) het lokaal industrieel ecosysteem verstevigen, (3) veilige doorsteek naar buurregio’s als North Rhine-Westphalia op gang brengen, en (4) een smakelijkere hap bereiden voor investeerders, van venture capitalists tot banken met zelfs een knipoog naar wealth beschikbaar in family offices en pensioenfondsen. Een verslag en enkele testimonials vind je in de rubriek ‘Inspiring Case’. Deze sessie vormde trouwens ook de KICK-OFF voor een belangrijk traject in 3 fasen, dat een aftrap neemt op 21 mei 2015, om te eindigen met een ambitieus opgezet Investment&Trade event binnen de i-SUP editie in het najaar van 2016. Een vooruitblik en mogelijkheid tot inschrijven vind je in onze rubriek ‘Evenementen’. Wie de sessie miste, kan terecht bij gelijkaardige ‘spiegelevents’ in Oostende (20 april 2015) en Houthalen (23 april 2015). De focus ligt daar minder op chemie & olie, meer op energie respectievelijk materialen.

Zoals 11 februari ook aantoonde: grote corporates vormen dé ultieme validatie voor de oplossingen van vele van onze FCA-bedrijven. Dat is ook de reden waarom we in de rubriek ‘Bedrijven-in-de-Kijker’ van onze Nieuwsbrieven van 2015 cleantechbedrijven tezamen met hun corporate klanten in de schijnwerpers zetten: wie levert welke cleantechoplossingen aan wie?

We steken van wal met The Sniffers, specialist in o.a. lekdetectie onder- en bovengronds. Immers, geen ‘cleaner’ proces dan dat waar geen druppel of gasbel gemorst wordt. Terwijl deze Kempense KMO al wereldwijd kind aan huis is bij grote bedrijven zoals ExxonMobil, SABIC, Solvay, BASF, Total, Evonik, … brak het in 2014 – met behulp van FCA, die doorverwees naar TopOasis - door in het tot voorheen voor The Sniffers onontgonnen China. Naast The Sniffers vind je dan ook een bijdrage van ExxonMobil en TopOasis als ‘Bedrijven-in-de-Kijker’. Met deze bijdrage over The Sniffers en hun activiteiten in de Olie, Gas & Chemische sector, slaan we trouwens een brug naar de rubriek ‘Investeringen’. Daar lichten we een tip van de sluier over The Digital Oil Field op: de software van The Sniffers dient niet enkel duurzame procesvoering, maar creëert een gegevensbron die tot nog veel meer in staat is. Welkom in The Internet of Things en Big Data in de olie-, gas- en chemiesector !

Zo’n verhalen over wie-doet-het-met-wie: we hopen dat het andere cleantechbedrijven inspireert, en dat ook andere corporates de weg vinden naar onze FCA-bedrijven. Niet alleen in Vlaanderen, ook over de grenzen. Samen met FIT geven we de plannen met North Rhine-Westphalia verder vorm, en integreren ze in het FCA 2015-2016 GROWTH program. Zo bekijken we o.a. een Fact Finding visit in mei 2015 en een B2B & Matchmaking in oktober 2015. Op tijd inschrijven voor dit 2015-2016 programma is de boodschap!

Veel leesplezier !

Carine Van Hove - Algemeen Directeur FCA

Send by email

Share this newsletter

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...