Beste cleantech collega’s

Kan Industry 4.0 of het zogenaamde ‘Industrial Internet of Things’ voor een nieuwe dynamiek van de West-Europese maakindustrie helpen zorgen? En als massaproductie al een tijd niet meer aan de orde is, kunnen we dan in zo’n ‘digitale fabriek’ enkelstuks produceren voor de kost van massaproductie? Het zijn alvast enkele uitdagingen waar het in 2014 opgerichte strategisch onderzoeksinstituut Flanders’ Make en het Made Different programma naar kijken. Laat u  inspireren door het interview met hun woordvoerders.

Op het kruispunt van die Industry 4.0 en cleantech valt er ook bij de bedrijven zelf heel wat te beleven. Dit geldt zowel voor bedrijven die zelf clean technologieën aanbieden, als zij die er in hun proces of gebouw gebruik van maken. Denk in het eerste geval aan aanbieders van oplossingen voor ‘additive manufacturing’ waarbij vanaf een driemensionele tekening metaal- of keramisch poeder of polymeren laagsgewijs opgebouwd worden tot een eindproduct, prototype, wisselstuk, of…  mal met koelkanalen die bij de traditionele ‘machining out’ ondenkbaar zijn! Grondstofbesparender kan een technologie nooit worden, en enkele Vlaamse bedrijven zetten al decennia lang de toon. Denk aan Materialise, Layerwise en Melotte.  Maar ook het slim omgaan met hernieuwbare energiebronnen is gebaat met steeds betere analyse van verzamelde gegevens. In deze nieuwsbrief voeren we het het voorbeeld van Tiger Power dat Plug&Play hernieuwbare energieoplossingen levert voor off-grid power supply. Slimme omgang met de verzamelde ‘Big Data’ helpt om de juiste energie- en opslagformule te kiezen. Verder voeren we twee bedrijven op die clean technologie gebruiken in hun maakprocessen en -infrastructuur: TE Connectivity en Van Hoecke. Beide nomineerden voor de Factory of the Future Award 2016 die o.a. ‘eco-production’ hoog in het vaandel draagt.

Op het internationale toneel brengen we verslag over de groepzakenreis naar India o.l.v.Vlaams Minister President Geert Bourgeois en waarop FCA de cleantech seminaries mocht inleiden.

Verder getuigen Vlaamse bedrijven over hun deelname aan de door FCA en FIT georganiseerde Vlaamse Meeting Point op de EU Cleantech Forum in Lyon. In Lyon vond trouwens ook een interessante bijeenkomst plaats tussen FCA en SPRING Spingapore: er bleken interessante opportuniteiten voor Vlaamse cleantechbedrijven.

Last but not least: zonet lanceerden FCA en FIT de 1ste Flanders Cleantech Internationalisation Awards in de categorieën Energie, Materialen en Chemie & Milieu.  Aan de hand van drie basisvragen of 10 minuten van je tijd ding je mee naar deze belangrijke Award. Deelname is nog mogelijk tot 25 juni 2016. Op 16 oktober maken we de winnaars bekend …  Hou die datum alvast vrij!

Veel leesplezier!

Carine Van Hove - Algemeen Directeur FCA

Send by email

Share this newsletter

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...