Beste cleantech collega’s

In november van 2015 sleepte Agfa Graphics in Antwerpen de Supply Chain Award in de wacht met “aluminium as a service”, een concept dat aluminium printplaten in een gesloten kringloop ter beschikking stelt. In dit concept blijft Agfa Graphics eigenaar van het aluminium en neemt de ononderbroken verantwoordelijkheid voor kwaliteit en milieuzorg op zich. Het zet bovendien Agfa Graphics zelf alsook alle partners in de waardeketen uit de wind van wispelturige prijsschommelingen op de commodity markten van materialen als aluminium. Economie en ecologie, zie hoe goed ze samen gaan!

Wat verder grasduinend in deze grafische sector, bleken heel wat bedrijven al lang het imago van ‘nogal vervuilend’ van zich af te hebben gegooid. Denk aan EPC, het Eco Print Center van De Persgroep. Een ander voorbeeld vonden we bij Albe De Coker en Cartamundi. Deze laatste weet slim en creatief mee te surfen op de digitaliseringsgolf. Er zijn er veel meer, en dan hebben we het nog niet specifiek over game changers en trends als ‘in mould labeling’ die voor een complete revolutie zorgen. Het zijn aanvullende onderwerpen die we houden voor één van de volgende edities.

We klopten voor deze nieuwsbrief ook aan bij het Vlaams Innovatiecentrum voor de Grafische Communicatie (VIGC) en FEBELGRA, en vroegen hen enkele algemene trends te schetsen.

Met Cleantech Group bekwamen we een wereldwijde kijk op de houding van investeerders en corporates in de papiersector, nog steeds een belangrijke drager van al wat bedrukt wordt.

En het is ons opnieuw gelukt: in april neemt FCA samen met 6 Vlaamse KMO’s deel aan het jaarlijkse EU Cleantech Forum, dit keer in Lyon. Een verslag kan u in een volgende editie lezen. Wilt u zelf ook nog mee? Het is mogelijk dankzij speciale tarieven die FCA en Cleantech Group voor Vlaamse bedrijven afspraken.

Verder gooit Vlaamse kennis weer hoge ogen in het Midden-Oosten met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen VITO en het ministerie van economie van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Onderwerp is de transitie naar een duurzame economie in de VAE.

Alsof dat nog niet volstaat, lopen momenteel gesprekken om Vlaamse kennis en patenten wereldwijd aan potentiële industriële partners voor te stellen, zelfs tot in het verre Nieuw-Zeeland, Taiwan en de westkust van Canada en de USA. What’s in it for you als cleantech bedrijf? U leest er alles over in de rubriek Vlaanderen internationaal.   

Veel leesplezier!

Carine Van Hove
Managing Director FCA

Send by email

Share this newsletter

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...