Beste cleantech collega’s

We zeggen van Europa dat het arm is aan natuurlijke grondstoffen. We lijken voor onze producten en welvaart dan ook enorm afhankelijk van de rest van de wereld. Bovendien stijgt de globale vraag naar grondstoffen door de snelle industrialisering van opkomende economieën.

Nu is net Europa de wieg van innovaties die van dit tekort een opportuniteit maken!

Ondanks de focus in deze nieuwsbrief op metalen, was het in de rubriek “Bedrijven in de kijker” nog altijd moeilijk kiezen uit de talrijke innovaties die onze bedrijven in staat stellen om grondstoffen te recycleren. Parel aan onze kroon is ongetwijfeld de Precious Metals Refining plant van Umicore te Hoboken. Maar ook bedrijven als E-MAX, dat tovert met aluminium, of Galloo en Van Hees Metalen maken deel uit van recent goedgekeurde projecten binnen het Milieu- en energietechnologie InnovatiePlatform MIP. Enkele van die projecten, toonbeelden van innovaties op het vlak van recycling, passeren de revue.

Daar bovenop vestigde het Europese initiatief EIT RawMaterials trouwens één van haar co-location centres in ons land. Voorheen was dit al het geval met de KIC InnoEnergy.  Ook op dat Europese materialen-intiatief zetten we in de “Inspiring Case” de schijnwerpers op.

Er is ook goed nieuws voor ondernemers die willen grasduinen in innovaties en willen kijken of deze een veilige doorstart – ook internationaal – voor hun cleantech business kunnen betekenen: VITO lanceerde begin oktober het BRILLANT platform. Dit platform geeft gratis inzage en houdt je op de hoogte van nieuwigheden! Je leest er meer over in de rubriek “Vlaanderen Internationaal”.

Verder brengen we verslag uit van het Brussels Sustainable Development Summit (BSDS 2015) in oktober, en van een talrijk bezochte Supply & Demand sessie die FCA voor de 3de keer organiseerde, dit keer in Oostende samen met GreenBridge, Flanders’ Marime Cluster en POM West-Vlaanderen. De focus lag op Offshore Energy:  Vlaamse bedrijven kunnen wel degelijk een rol opnemen in goed gekozen niches!

Veel leesplezier !

Carine Van Hove - Managing Director FCA

Send by email

Share this newsletter

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...