Beste cleantech collega’s

U wist dit al : in onze thematische nieuwsbrieven zoeken we graag de hogere moeilijkheidsgraden op. Het is daar immers dat bedrijven oplossingen en innovaties uitdokteren voor de moeilijkste situaties. En het is daarmee dan dat ­we de wereld verbazen, met Vlaamse Cleantech power!

Zo ook in de sector van kunststofverpakking voor voeding. Automatisch komen we bij enkele mooie Vlaamse juwelen uit zoals MIKO en MICO PAC. Maar ook bij het van oorsprong Finse ViskoTeepak, met een mooie productie site in Lommel, krioelt het van de innovatie. Pet af voor Saco2, of hoe je beveiligt tegen besmetting maar tegelijk gasuitwisseling mogelijk houdt. Innovatie samengebald in een KMO!

Het zeer geapprecieerde VerpakkingsCentrum / imo-imomec zorgt voor een rake ‘setting the scene’. Niet biologisch afbreekbaar, riskeert kunststofverpakking in onze indivualistische maatschappij een groot afvalprobleem te vormen. Redden we het met biogebaseerde of biodegradeerbare materialen zoals polymelkzuur, biogebaseerd polyethyleen, …? Wat dan met vereisten zoals sterkte, gasdoorlaatbaarheid, transparantie, …? En moeten we wakker liggen van onze uitbundige verpakkingsdrift, of eerder van de voedselverspilling door ‘foute’ verpakking? Verpakkingscentrum bezorgt ons een holistische benadering. Een artikel om goed bij te houden.

Op het internationaal front helpt onze partner Cleantech Group het licht werpen op enkele opvallende innovaties en investeringen over dit thema.

Verder een kort relaas over FCA en GCCA die samen met andere cleantech clusters zoals Swiss Cleantech, Australian Cleantech, het Taiwanese GTPO, het Amerikaanse Cleantech Alliance, …  te gast waren bij West-Canadese collega GreenTech Exchange op GLOBE2016 en het voortreffelijk georganiseerde PowerHaus. Door de synergie die de samenwerking van deze organisaties kan realiseren, blijken Crowdfunding en Pensioenfondsen weer een stapje dichter bij te komen voor cleantech projecten.

En last but not least: eind april zal FCA deelnemen aan de groepszakenreis naar India o.l.v. minister-president Geert Bourgeois. De focus van deze missie ligt op cleantech, smart cities-infrastructuur en hightech. In de steden Pune en Bangalore zal FCA alvast de cleantech inleiding verzorgen voor het Indo-Vlaams seminarie over cleantech en smart cities co-operation, met als titel “Flanders, a cleantech cluster delivering value”.  Samen met BICC&I, FIT, VITO, Agoria en India House hielden we op 15 maart samen met boeiende sprekers en talrijke ondernemers alvast een opwarmertje in het stadhuis van Leuven.  Een kort verslag in deze nieuwsbrief. 

Veel leesplezier!

Carine Van Hove
Algemeen Directeur FCA

Send by email

Share this newsletter

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...