Beste cleantech collega’s

Vlaanderen staat bekend als wereldwijde kampioen als het gaat over slim afvalbeheer. Dit geldt niet alleen voor aspecten van regelgeving, handhaving en controle – met dank aan OVAM, maar ook voor onderzoek. Zo klopte een Amerikaans bedrijf aan bij het Vlaamse VITO om te onderzoeken of gerecycleerd materiaal uit batterijen kan ingezet worden als nutriënt voor maïsteelt!

Met zo’n omkadering is Vlaanderen ook slimme kweekvijver voor bedrijven en een industrie, actief in afvalverwerking, die ook in Europa en ver daarbuiten afvalproblemen helpt oplossen.

In deze nieuwsbrief laten we ons inspireren door Go4Circle, de nieuwe naam waaronder FEBEM de war on waste heeft ingezet. Go4Circle bundelt maar liefst 220 bedrijven die een innovatieve technologieën en concepten aanbieden om afval slim en veilig te recycleren.

En het afval komt eraan! Niet alleen vanuit onze regio zelf. Dankzij het initiatief “Flanders Recycling Hub” van het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL), nodigen we afvalstromen uit alle hoeken van de wereld uit om naar Vlaanderen te komen en bij ons aan een tweede leven te beginnen, kortom een hub waar materialen aangevoerd, gerecupereerd en weer geëxporteerd worden. De Vlaamse havens spelen hierbij een belangrijke rol.

Het was moeilijk kiezen uit de talloze Vlaamse bedrijven die een plekje in de kijker waard zijn! Ons oog viel op Rursus, BULK .ID en TOP-MIX. De drie bedrijven zijn specialist in telkens andere materialen of concepten, wat nogmaals de spreidstand illustreert die Vlaanderen op het vlak van de slimme omgang met afval en materialen aankan. Andere bedrijven zoals Umicore, Galloo, Van Hees Metalen, E-Max, … kwamen al eerder aan bod.

Tot slot: naar jaarlijkse gewoonte trekt FCA met een delegatie Vlaamse cleantechbedrijven naar het EU Cleantech Forum in Helsinki van 16 tot 18 mei 2017. Deze Finse editie wordt ongetwijfeld nog interessanter dan de vorige edities, want op 18 mei is een volledig programmablok gewijd aan de rol van Vlaanderen en hoe dit slim gekoppeld is met Finland. Schrijf dus tijdig in want de voordelen die wij u kunnen bieden, gelden enkel voor de eerste 5 inschrijvers! (schrijf u hier in)

Veel leesplezier !Carine Van Hove
Directeur FCA

Send by email

Share this newsletter

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...