Beste cleantech collega's

Een cleantech nieuwsbrief over logistiek ligt niet zo voor de hand dacht u? Telde u dan al eens de emissies op die bedrijven als Wienerberger, Curbicubes, De Bonte en Lubrizol samen uitsparen door een belangrijk deel van bouwmaterialen, suikerproducten, dwarsliggers en smeeroliën niet meer over de weg maar via binnenvaart te vervoeren? Slimme investeringen zoals de inland containerterminal van Antwerp East Port in Grobbendonk, uitgebaat door DP World, liggen aan de basis en helpen mee het pad te effenen voor een slimme “logistieke draaischijf Vlaanderen”.

Het wemelt van ambitie en nieuwigheden in deze tak van sport. Zijn ze ook ‘smart’ en duurzaam? Uber-achtige concepten nemen niet alleen in het taxibedrijf onze ‘old style’ logistics over. Je hoeft inderdaad geen taxi meer te bezitten om een rock buster bedrijf als Uber uit de grond te stampen. Pakjesdiensten maken gebruik van jan-en-alleman voor de belevering van de ‘last mile’. En komen we drones over enkele jaren overal tegen in ons ‘straatbeeld’?

We laten eerst het Vlaams Instituut voor de Logistiek aan het woord over nieuwe trends en hoe deze opportuniteiten bieden voor logistieke bedrijven die bereid zijn out-of-the-box te denken. We klopten aan bij H.Essers, Tri-Vizor en CityDepot en leerden hoe ze door focus op efficiëntie mee zorgen voor een duurzaam logistiek bestel. Met Cleantech Group scannen we de einder af op zoek naar de houding van investeerders ten aanzien van innovaties op vlak van nieuwe logistieke concepten.

Verder feliciteren we in deze nieuwsbrief REstore, dat in Taipei de wereldwijde en gerenommeerde GCCA Later Stage Award in ontvangst nam in de categorie “Smart Grid”. We kregen bezoek van de China Drinking Water Specialists die ter gelegenheid van de Aquatech beurs en conferentie in Amsterdam naar Vlaanderen afreisde benieuwd naar onze state-of-the-art membraantechnologie. Verder kondigen we 3 evenementen aan waar we in het voorjaar van 2016 de peilen op richten: PowerHaus Pavilion op GLOBE 2016 in Vancouver, het EU Cleantech Forum in Lyon, en de missie o.l.v. Geert Bourgeois naar India in april met een belangrijke focus op cleantech.

Maar laat de kerstvakantie en wat rust nu eerst even zijn werk doen. We wensen jullie aangename feestdagen!

Veel leesplezier !

Carine Van Hove - Managing Director FCA

Send by email

Share this newsletter

Facebook Twitter Vimeo Share to Stumble Upon More...